Воєнний стан: чи можуть покарати тих, хто виїхав з окупованих територій через Росію

Деякі українці могли виїхати у безпечне місце тільки таким шляхом

Через повномасштабне вторгнення РФ, багато українців були змушені покинути свої домівку. Деяким з них довелося виїжджати із зони бойових дій чи окупації через тимчасово окуповані території або території Росії, аби дістатись країн Європи чи повернутись до України.

Юрист, Голова ГО Антикорупційний рух «Час дій», юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов'язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом Володимир Ботвинко в ексклюзивному коментарі ZN.UA розповів, чи можуть покарати таких осіб.

«Чи порушує закон особа виїжджаючи з зони ведення бойових дій через окуповані території або Росію? З цього приводу вичерпну відповідь було надано Мінреінтеграції. Там наголосили, що відповідно до статей 17, 18 та 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення вчинення дії особою в стані крайньої необхідності або необхідної оборони виключає провадження в справі про адміністративне правопорушення.

Крайня потреба – це дія для усунення небезпеки, яка загрожує правам і свободам громадян, якщо ця небезпека за цих обставин не могла бути усунута іншими засобами.

Українці які виїхали з зони бойових дій у зазначений спосіб усунули небезпеку власним правам і свободам в єдиним доступним шляхом.

В той же час звертаю увагу чоловіків, що відповідно до нового Порядку організації̈ та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів затвердженого Урядом за кордоном вони повинні, зокрема:

  • перебувати на військовому обліку у разі виїзду за межі України на понад три місяці – за місцем консульського обліку у закордонних дипломатичних установах України;

  • особисто у семиденний строк з дня прибуття до країни прибути з паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до посольства чи консульства України для взяття на військовий облік.

За непроходження військового обліку під час воєнного часу згідно з Указом Президента про загальну мобілізацію може бути накладено адміністративний штраф у розмірі від 3400 до 5100 гривень. Жодних роз’яснень від МЗС з приводу відповідальності за відмову в реєстрації за кордоном поки що немає».

Звернутися на Гарячу лінію можна за телефоном: 080 033 58 18. Дзвінки приймаються в будні з 9:00 до 18:00.