Генсек НАТО оцінив потенціал України для контрнаступу

Дев'ять добре навчених та оснащених бригад мають допомогти звільнити більше української території

Росія втратила більшість можливостей у її війні проти України, вважає генсекретар НАТО Єнс Столтенберг. Він констатує, що Москва розраховувала отримати результати в окупаційних намірах протягом днів. А нині йде вже 15-й місяць цієї важкої для її армії війни. Це демонструє велику стратегічну помилку в намірах Путіна піти проти України. Реальність підкреслює величезний розрив між початковими намірами Кремля і тим, що ми маємо сьогодні.

Столтенберг дає зрозуміти в своєму коментарі CNN, що Путін не очікував настільки довгої за часом і обсягами військової підтримки Києва з боку союзників. Останньою знаковою подією є нещодавно оголошена Сполученими Штатами допомога завбільшки з 1,2 млрд доларів. Що прикметно, оголосили про новий пакет підтримки 9 травня.

Хоча колективний Захід надає Україні допомогу, яка дозволить їй деокупувати території, не можна недооцінювати підготовку Росії, вважає генсек Північноатлантичного Альянсу. Війни за своєю природою непередбачувані, але Україна вже доводила, що може деокупувати територію, яка була під контролем росіян.

Вищезгадане озброєння від країн НАТО, а також військові навчання, зокрема дев'яти добре навчених та оснащених бригад, мають допомогти звільнити більше території під час контрнаступу.

"Та не варто недооцінювати росіян. Лінія фронту була статичною довгий час, російські сили змогли створити значні оборонні рубежі для відбиття запланованого контрнаступу ЗСУ".