WP: Росія фактично контролює Бахмут, але чи зможе вона його утримати?

Американське видання пише, що історія зруйнованого українського міста ще не закінчилася

Росія зараз фактично контролює Бахмут, де тисячі російських і українських солдатів загинули в найдовшій і найкривавішій битві за всю війну.

«Але неясно, чи зможуть розрізнені сили Москви утримати зруйноване місто на тлі українського контрнаступу, який вже розпочався. У будь-якому випадку, святкування перемоги в Росії може бути коротким, кажуть військові аналітики, оскільки Бахмут може повторити долю Ізюма, Лимана», – пише Washington Post, додаючи, що бойові сили Москви виснажені після місяців великих втрат, а крім того їх роздирає внутрішнє суперництво.

«Історія з Бахмутом ще не закінчена. Є багато українських сил, які все ще знаходяться на околицях, і позиції Росії в Україні зараз не дуже стабільні», – сказала старший науковий співробітник Rand Corp Дара Массікот.

Вона додала, що доля посягань Москви на Бахмут буде вирішена у наступні два-три тижні в той час, як Росія виділяє сили для оборони від очікуваного українського контрнаступу. Утримання міста, яке має обмежене стратегічне значення, але стало надзвичайно символічним для обох сторін, вимагатиме від Москви перекидання підкріплень з раніше окупованих територій, що, можливо, створить нові зони вразливості.

«Росіяни точно не знають, де почнеться контрнаступ. І зважаючи на те, де перебуває більша частина їхніх сил, можна сказати, що вони особливо занепокоєні Запоріжжям і сухопутним сполученням з Кримом, яке буде перерізане», – сказала Массікот.

«Таким чином, це буде балансування між переміщенням додаткових сил і засобів в Бахмут і здатністю посилити інші ділянки фронту, якщо контрнаступ почнеться в іншому місці», – додала вона.

Ще однією потенційною проблемою може стати вихід найманців «Вагнера» з Бахмута. Власник ПВК Євгеній Прігожин оголосив у неділю, що його бійці почнуть відхід у четвер.

«З першого червня жодного бійця «Вагнера» не буде на фронті, поки ми не проведемо реорганізацію, переозброєння і додаткову підготовку», – оголосив він.

«Вагнер» став основною штурмовою силою під Бахмутом з моменту активізації бойових дій восени, коли хвилі погано підготовлених людей – переважно завербованих російських в’язнів без військового досвіду, – тиснули на чисельно менші українські сили. За останніми оцінками США, з кінця минулого року в районі Бахмута було вбито близько 10 тисяч найманців, а ще тисячі отримали поранення.

Військові експерти скептично ставляться до заяв Прігожина про відведення своїх сил з Бахмута. Він обіцяє це зробити вже втретє. Раніше він погрожував залишити місто, якщо російські військові не нададуть його бойовикам більше боєприпасів.

«Ситуація змінилася, оскільки мета, яку оголосив сам Прігожин, а саме захоплення міста, була досягнута. І ніхто не може дорікнути йому в тому, що він не йшов до кінця. Тому є шанс, що цього разу найманці можуть піти. Але терміни сумнівні. Швидше за все, російській армії буде важко знайти заміну за такий короткий час, а «Вагнер» не залишить позиції порожніми», – сказав російський військовий аналітик Ян Матвєєв.

Найближчі до Бахмута російські підрозділи, ймовірно, не в змозі замінити найманців на передовій, каже Массікот. Вони складаються з нещодавно мобілізованих чоловіків і тих, хто був призваний в так звані «армії» окупованих Донецька і Луганська. Ці угруповання погано забезпечували і тренували впродовж всієї війни, і часом їм було важко утримувати оборонні позиції.

Іншим варіантом для Москви могли б стати підрозділи повітряно-десантних військ, які краще зарекомендували себе у війні. Але залучення їх до оборони Бахмута може призвести до втрати досвідчених солдатів, які могли б бути більш корисними в іншому місці.

Першу заяву про те, що Росія взяла Бахмут під контроль, зробив Прігожин, який випередив оголошення Міністерства оборони Росії. Це стало останнім прикладом публічної битви між власником ПВК «Вагнера» і вищим військовим керівництвом країни.

«Операція під назвою «Бахмутська м’ясорубка» почалася в жовтні, щоб дати можливість побитій російській армії оговтатися», – заявив Прігожин в суботу в дев'ятихвилинному відео, яке, як виявилося, було знято в східних районах Бахмута.

Через кілька годин Міноборони РФ було змушене виступити з більш стриманою заявою. Прігожин неодноразово звинувачував міністра оборони Сєргія Шойгу і начальника Генерального штабу Валерія Гєрасімова в некомпетентності і зраді, стверджуючи, що вони навмисно позбавляли найманців «Вагнера» боєприпасів і «привласнювали» їхні перемоги. Міноборони РФ виступило з рідкісним публічним спростуванням заяв Прігожина про нестачу боєприпасів, але проігнорувало його образливі, сповнені ненормативної лексики випади.

У приватних розмовах російські військові обговорювали можливість проведення власної піар-кампанії, але врешті-решт вирішили, що у них не буде жодного шансу проти невеликої, але активної мережі новинних сайтів і Telegram-каналів Прігожина, якщо Кремль не заборонить йому висловлюватися. Разом з офіційною заявою Міноборони про взяття Бахмута з'явилося вітальне повідомлення від Путіна, який в останні місяці здебільшого утримувався від коментарів щодо перебігу війни.

«Глава держави привітав штурмові загони «Вагнера», а також усіх військовослужбовців з'єднань і частин Збройних сил Російської Федерації, які надавали їм необхідну підтримку і здійснювали флангове прикриття, із завершенням операції зі звільнення Артемівська», – йдеться в повідомленні, в якому Бахмут називають за його радянською назвою.

Перше офіційне визнання Путіним внеску «Вагнера» нарівні з регулярною армією лише посилить суперництво між цими двома силами, – прогнозують експерти.