На дні Каховського водосховища могли бути небезпечні речовини: МОЗ закликає не пити воду з криниць та не вживати рибу

Криниці в регіоні більше не є перевіреним джерелом води

На дні Каховського водосховища могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин, як от хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ, які тепер можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС, заявили в Міністерстві охорони здоров’я України та закликали пити тільки перевірену та кип’ячену воду.

В МОЗ закликають людей із регіону підтоплення відмовитися від води із криниць водогонів, оскільки вона може бути зараженою та бути носієм інфекційних хвороб.

Жителів регіону просять:

  • пийте тільки бутильовану або привізну воду.

  • воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел

  • кип’ятити або дезінфікувати в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду

  • відмовитися від продуктів, які були підтоплені водою, в тому числі консервації

  • піддавати всі продукти термічній обробці

  • ретельно мити руки з милом

  • не користуватись одягом, який був підтоплений, без прання.

«У наступні 3-5 днів на Херсонщині та підтоплених районах на Запоріжжі через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби. Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено! Є ризик захворювання на ботулізм», – застерегли в МОЗ.

Також в міністерстві зазначили, що в постраждалих регіонах формуються запаси антибіотиків та сорбентів для лікування гострих кишкових інфекцій.

«У разі якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не вдавайтеся до самолікування – негайно звертайтеся до лікаря», – просять фахівці.

Як зазначили вранці в Херсонській ОВА, інтенсивність підтоплення Херсонщини внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС зменшилась, однак вода ще прибуває. Згідно з прогнозами, рівень води збільшиться ще приблизно на метр протягом наступних 20 годин.