Як навчитися приймати обдумані рішення

Як навчитися приймати обдумані рішення

Намагайся не думати більше, ніж потрібно

Як навчитися приймати обдумані рішення

Процес прийняття рішень є частиною нашого повсякденного життя. Деякі з цих рішень є тривіальними, короткостроковими рішеннями, наприклад, чим снідати чи що вдягнути. Ділові рішення можуть визначати курс компанії, а життєві чи робочі рішення – можуть вплинуту на якість нашого життя чи кар’єри.

Маючи можливість оцінювати критерії, які стоять перед вами, і регулярно приймати остаточне рішення, навіть якщо ви часом помиляєтесь, позначає вас як людину, яка вміє доводити справу до кінця. Це також свідчить про те, що ви готові ризикувати при нагоді – і це теж добре. Як при прийнятті на роботу, так і коли ви вже працюєте – роботодавці завжди звертають увагу на те, чи вмієте ви приймати рішення.

Важливо навчитися приймати кращі рішення з багатьох причин, зокрема, ви почуватиметеся впевненіше, будете вчитися на власному досвіді, виділятися серед колег, підвищувати свою компетентність і демонструвати себе як професіонала.

Як же навчитися приймати кращі рішення? 

  1. Намагайся не думати більше, ніж потрібно

Кожне рішення має бути продуманим, оскільки ви зважуєте плюси, мінуси, наслідки та всі доступні варіанти, але надмірне обмірковування може завадити вам прийняти остаточне рішення. Важливо мати можливість дійти висновку, не витрачаючи занадто багато часу на оцінку. Надмірне обмірковування може змусити вас прийняти рішення, яке б за інших обставин ви відкинули, і одночасно призвести до надмірного стресу.

Чим більше ви роздумуєте, тим більша ймовірність викликати сумнів у процесі прийняття рішень, який може стати шаблоном та вплинути на майбутні рішення, які вам доведеться приймати. Якщо вам важко визначитися, візьміть перерву, відступіться від нагально\ проблеми і поверніться, коли ваш розум трохи проясниться.

  1. Збирайте дані та інформацію

Правильний процес прийняття рішень вимагає від вас якомога більшої поінформованості та підходу до вирішення проблеми з усіх доступних точок зору. Ви ж не будете стрибати в річку, не знаючи, як плавати, і не прийматимете участь у WPC, не знаючи основних правил покеру. Так само і прийняття будь-якого рішення вимагає обізнаності та знань. При прийнятті ділових рішень часто корисно поговорити з групою людей в офісі, які мають найбільше знань про конкретне питання. Зовнішні джерела та дослідження також можуть слугувати хорошим джерелом інформації на цьому етапі процесу прийняття рішень. Зібравши достатню кількість інформації, ви зможете проаналізувати всі можливі результати та прийняти найкраще рішення.

  1. Продумайте усі можливі альтернативи 

Використайте інформацію, яку ви зібрали на попередньому кроці, щоб створити якомога більше рішень, що допоможе вам визначити найкращі альтернативи. Не переймайтеся, якщо ніякий із цих варіантів зрештою ще не приведе до правильного рішення; важливі рішення часто вимагають нестандартного мислення, тож сміливо будьте якомога креативнішими під час цієї частини процесу.

  1. Зважте альтернативи 

Тепер, коли у вас є список потенційних рішень, настав час проаналізувати кожне з них. Коли ви приймаєте важкі рішення, існують різні підходи, які ви можете застосувати, вивчаючи свої варіанти. Дістаньте аркуш паперу та складіть список плюсів і мінусів для кожного з них. Намалюйте дерево рішень або блок-схему, шукаючи будь-які червоні прапорці, які можуть виникнути на цьому шляху. Порівняйте кожну з ваших потенційних альтернатив із існуючим станом, щоб переконатися, що є реальний потенціал для покращення майбутнього вашого бізнесу чи особистого життя. Остерігайтеся аналітичного паралічу. Це трапляється тоді, коли ви витрачаєте стільки часу на розгляд своїх альтернатив, що ігноруєте свої інстинкти і врешті-решт справа ніколи не доводиться до кінця.

5.Зробіть свій вибір 

Зібравши всю відповідну інформацію та проаналізувавши альтернативи, настав час прийняти тверде рішення. Якщо ви ретельно слідували моделі прийняття рішень, це остаточне рішення насправді не має бути надто складним. Однак іноді буває важко натиснути на курок, навіть коли раціональне рішення дивиться вам в обличчя. Якщо ви почуваєтеся невпевнено, або зупиняєтесь на найгіршому сценарії, можливо, вам доведеться просто довіряти своїм інстинктам.

  1. Розробіть план. 


Після завершення індивідуального процесу прийняття рішення вам потрібно буде розробити план реалізації цього рішення. Тепер ви можете зіграти роль мотиватора, заохочуючи свою команду чи рідних здійснити ваш план.

  1. Перегляньте рішення. 

Як тільки пройде певна кількість часу, важливо проаналізувати результати свого рішення. Вивчаючи власні рішення, важливо дотримуватися об’єктивності та не стати жертвою упередженості. Чи досягло ваше рішення бажаних результатів? Якщо вам здається, що ви прийняли неправильне рішення, перегляньте кожен крок процесу прийняття рішення, щоб побачити, що пішло не так. Чи зібрали ви достатньо інформації? Чи існують постійні процеси, які потрібно змінити, щоб покращити результати? Погані рішення – це не кінець світу, і важливо, щоб ви вчилися на своїх помилках, щоб бути готовими приймати важливі рішення, які прийдуть у майбутньому.

Сподіваємось, наші поради допоможуть вам приймати виважені рішення.