Виноробне підприємство Шато Чизай

Де в Україні виготовляють вина, не гірші за кримські

Кожен справжній поціновувач вина, коли приїздить на Закарпаття, обов’язково відвідує цю виноробню. Хто ж відмовиться від можливості побачити, як дозрівають у дубових бочках найкращі в Україні сухі та десертні вина, та скуштувати їх! А затим придбати кілька пляшок у фірмовому магазині підприємства. Не втримався від цієї спокуси і журналіст Карачуна

Всі в Україні знають знамениту кримську виноробню у Масандрі. І добре пам’ятають чудовий смак масандрівських вин. Їх етикетки прикрашають численні медалі, здобуті на світових конкурсах виноробів.

Але у 2014 році росіяни нахабно вкрали у нас і Крим, і Масандру.

Всі в Україні знають знамениті ігристі вина ARTWINERY, які до повномасштабної війни виготовлялися класичним методом шампанізації у місті Бахмут.

Але торік росіяни окупували Бахмут і вкрали у нас завод шампанських вин. Нині ARTWINERY випускає ігристі вина під брендом Артемівське в Одеській області. Та якість цих вин уже не та…

Звісно, прийде час, і Крим та Бахмут знову контролюватиме Україна. Тоді українці знову будуть мати можливість насолоджуватися чудовими кримськими винами та ігристими напоями з Бахмута.

Але що робити гурманам вина сьогодні? Придбавати напої, в яких єдиним плюсом є прийнятна ціна?

Донедавна багато хто так і діяв (автор цих рядків — у тому числі). Тому що не знав, що в Україні є виноробне підприємство, чиї напої не поступаються найкращим зразкам вин, які виготовляла, приміром, «Масандра».

Днями журналіст Карачуна, знаходячись на Закарпатті, побував у гостях у виноробів підприємства Шато Чизай, що розташоване «у виноградному раю» біля старовинного містечка Берегове.

Фото: Карачун

Після знайомства з виробничим процесом та, звісно, після дегустації, я зробив висновок: вина Шато Чизай — чудова альтернатива навіть кращим європейським зразкам. І при цьому — за прийнятними цінами.

Їм заздрять навіть французи!

Знайомтеся: виноробне підприємство Шато Чизай (Chateau Chizay).

Історія виноробного комплексу Шато Чизай йде від 1995 року. Саме тоді в урочищі Чизай біля Берегово було побудовано сучасну виноробню.

Отже, чому Чизай — зрозуміло. А звідки в назві підприємства слово Шато?

Як пояснила наш екскурсовод Ольга, Шато — це заміський маєток, який оточений виноградниками. Якщо врахувати, що Закарпаття — це історичний край виноградарства і виноробства, то назва цілком відповідає дійсності.

Фото: Карачун

Підприємство будувалося з нуля. Одразу було взято курс на якість. Випускати винну «жужку», ставлячи понад усе прибуток — такий варіант для засновника і власника Шато Чизай закарпатського бізнесмена Геннадія Гутмана, був не прийнятний. Тому власник підприємства одразу поставив собі за мету бути у своїй галузі не просто кращим, а унікальним підприємством!

Але до сьогоднішнього рівня якості Шато Чизай йшло довго: удосконалювали технології, розробляли власну рецептуру, формували колектив професіоналів, працювали над популяризацією бренду тощо. І, звісно, вчилися: технологи підприємства часто відвідували найкращі виноробні Європи.

Починаючи з 2006 року, на Шато Чизай почали висаджували власні виноградники. На сьогодні мають 272 гектари виноградників, розташованих на теруарах біля схилу Карпат (в районі мальовничого масиву Мала Гора).

Фото: Карачун

Екскурсія

Шато Чизай — це не тільки підприємство. Це своєрідне виноробне містечко. Під час екскурсії можна прогулятися територією виноробні, побувати у виносховищі та відвідати Музей винороба Чиза. Тут представлені зразки продукції, яку випускало підприємство упродовж понад трьох десятків років, та обладнання виноробів Закарпаття.

Фото: Карачун

Екскурсія триває приблизно 40 хвилин. Її вартість 55 гривень. Зазвичай попередньо формуються екскурсійні групи.

Але екскурсії без дегустації вин тут замовляють рідко. Чому? Пояснювати, думаю, не варто…

Коли надворі спека (така, як на початку вересня на Закарпатті), найбільш комфортно слухати розповіді екскурсовода, знаходячись у підвальних приміщеннях виноробні.

Вино дозріває тут у великих ємкостях з неіржавіючої сталі. Частина вин (марочні) витримуються у дубових бочках (їх понад триста штук). Це преміальна лінійка вин Шато Чизай.

Фото: Карачун

Дегустація

Кульмінація будь-якої екскурсії на Шато Чизай — дегустація вин і напоїв.

Відвідувачам пропонується два види дегустації: класична (245 гривень з людини) і преміум (340 грн.). У вартість входить екскурсія територією, відвідини «Музею винороба Чиза» та вино сховища, і, власне, сама дегустація вин. «На все про все» — близько півтори години.

Класична дегустація відрізняється від преміум-дегустації набором вин: преміальна включає тільки ексклюзивні преміальні вина.

Цікаво, що дегустація можлива і для тих, хто не вживає алкоголь, а також для дітей: вони дегустують чудовий виноградний сік. Але непитущих на дегустаціях майже не буває!

Чи можна сп’яніти під час дегустації?

Можна, але складно: професійний сомельє, який проводить дегустацію та розповідає про особливості кожного напою, наливає у келихи не більше 30 грамів вин. Для дегустації пропонується шість видів вин (білих, червоних, рожевих сухих, напівсухих, напівсолодких, десертних).

У преміальну дегустацію (в якій я брав участь) входить також легендарне біле десертне вино «Троянда Карпат», виготовлене з винограду сорту Трамінер. Як на мене, то це вино нічим не гірше за знамените масандрівське вино «Мускат білий червоного каменю». Думаю, що якби проводилася сліпа дегустація, мало хто відрізнив би масандрівську «перлину Криму» від береговської «Перлини Карпат»!

Фото: Карачун

Отже, у підсумку виходить близько 200 грамів алкоголю на одну людину.

У вартість дегустації входить також закуска: твердий сир, солоні горішки, крекер.

— Бува таке, що після дегустації гості співають? , — запитую у сомельє.

— І співають, і тости виголошують! Особливо, коли приїздять до нас екскурсійними групами.

Фото: Карачун

Завершувала дегустацію одна з новинок Шато Чизай: міцний напій GRAPE WHITE BLEND (42% алкоголю).

Скажу відверто: після божественного смаку вина «Троянда Карпат» цей міцний напій виглядав тут якось недоречно і, що називається, «не зайшов» мені.

Але цікаво, що даний напій Шато Чизай випускає на своєму новому заводі в селі Оросієво, який був введений в експлуатацію лише нещодавно — у липні поточного року. На цьому заводі компанія випускає виноградні спирти і напої за коньячною технологією.

Магазин

Як і слід було очікувати, після дегустації вин майже усі її учасники поспішили у фірмовий магазин Шато Чизай.

Фото: Карачун

Проте, масових покупок було не так багато. Здебільшого придбавали сухі та ігристі вина, що коштують тут у межах 200 гривень. Причина цієї скромності відома: більшість українців не можуть дозволити собі придбати марочне вино вартістю шість-сім сотень гривень.

Приміром, пляшка вина «Троянда Карпат» місткістю 0. 375 л коштує тут 677 гривень.

Але є тут ще більш дорогі вина. До прикладу, пляшка вина (0, 375 л) Furmint Late Harvest коштує 697 гривень.

Дорогувато? Так.

А тепер порівняймо: пляшка масандрівського вина «Мускат білий червоного каменя» в одному з магазинів столиці коштує сьогодні 8600 гривень! Щоправда, ця пляшка місткістю 0.75 л. Але ж ціни — не зрівнянні!

Де можна купити Шато Чизай?

«Де купити?» — одне з розповсюджених запитань, яке звучить після дегустації.

І це не дивно, адже не дивлячись на те, що продукція Шато Чизай нині поставляється у 21 країну світу, що Шато Чизай випускає близько 1,3 мільйона пляшок на рік, купити продукцію цієї виноробні можна не всюди (але вона є у меню усіх солідних кафе і ресторанів Закарпаття).

За словами комерційного директора компанії Олесі Спіциної, сьогодні продукція Шато Чизай не представлена в крупних національних торгівельних мережах. Причина проста: підприємство поки що не може задовольнити їх річний попит. Можна було б збільшити обсяги продукції, що випускається. Але для цього потрібно закуповувати виноматеріал у інших виробників винограду. На жаль, його якість не завжди відповідає стандартам компанії Шато Чизай. Тому, аби «тримати планку» на належному рівні якості, підприємство використовує вино тільки з власних виноградників.

Проте, як запевнила журналіста Карачуна Олеся Спіцина, вина Шато Чизай можна замовити у магазині підприємства, а Нова пошта швидко доставить товар.

Без успішної економіки не буде перемоги

… В Україні триває війна. І багато що з того, що було звичним для нас у довоєнному житті, сьогодні відійшло на другий план. В тому числі — алкогольні напої, якісь розваги. І це нормально. Донеччина, наприклад, уже другий рік живе за сухим законом.

Але не забуваймо, що виробнича діяльність, приміром, підприємства Шато Чизай — це податки, робочі місця і чималий внесок в економіку країни.