Не обов’язково їхати в Буковель! Де в Україні можна недорого відпочити й оздоровитися

Не обов’язково їхати в Буковель! Де в Україні можна недорого відпочити й оздоровитися

Україна багата на дивовижні місця для відпочинку. У кожному регіоні є свої перлини. Але коли мова заходить про один сонячний, але дуже далекий від рідної Донеччини регіон, мені важко бути об’єктивним оповідачем: закохані люди зазвичай не схильні до об’єктивності. Який це регіон?

Тут сонця більше, ніж в Криму. І такі ж красиві гори. Немає тільки моря. Зате є море вина: пий досхочу — хоч вино, хоч квас!

Виноробство — розвинена галузь Закарпаття
Виноробство — розвинена галузь Закарпаття Фото: Карачун

Краще пити квас, адже він, по-перше, має потужний лікувальний ефект, по-друге, деінде — безкоштовний. І головне — квас тут буквально на кожному кроці.

Квас — це мінеральна вода, яку місцеві жителі так і називають — «квас» (тепер зрозуміло, звідки пішла назва популярної мінеральної води «Поляна квасова»).

«Квасом» наповнені підземні джерела регіону. Він є одним з головних багатств цього благословенного краю — Закарпаття.

Цими днями журналістські шляхи-дороги привели редактора Карачуна в мальовниче селище Поляна (Мукачівський район). Ну, як тут було не «заквасити»…

В Поляні для гостей завжди «накрита поляна»

Десять кілометрів від залізничної станції Свалява, і ми в селищі Поляна — серед мальовничих гір, вкритих старими лісами. Ледь вийшовши з автомобіля, одразу п’янієш від чистого повітря та усіх отих фітонцидів.

Тут навіть повітря лікує
Тут навіть повітря лікує Фото: Карачун

Орендувати житло в селищі Поляна — не проблема: хоч в готелі, хоч у приватного господаря. У цю пору року ціни досить демократичні — міжсезоння!

Приміром, у чотиризірковому курортному готелі «Квелле Поляна», де мені пощастило перебувати кілька днів, вартість номерів коливається від 900 до 3000 гривень за добу (зі сніданками, басейном, тренажерним залом тощо).

В селищі Поляна є готелі на будь-який смак і гаманець
В селищі Поляна є готелі на будь-який смак і гаманець Фото: Карачун

Яке ж Закарпаття без бограча — смачної карпатської м’ясної юшки?!

Аби скуштувати справжній бограч, чимало гостей Закарпаття зазвичай відвідують фірмовий етно-ресторан «Бограч», що у самісінькому центрі Мукачевого. Тут бограч готують за стародавньою рецептурою і подають за усіма правилами. Щоправда, «подужати» миску з наваристим бограчем спроможні тільки справжні козаки — настільки він ситний!

Після порції такого бограча можна вже нічого не замовляти
Після порції такого бограча можна вже нічого не замовляти
Фото: Карачун

Але вважається, що справжній закарпатський бограч має готуватися у величезному казані на багатті. Тоді приготована на природі страва матиме особливий присмак і аромат.

Козацький апетит — гарантовано!
Козацький апетит — гарантовано! Фото: Карачун

Майже у кожному готельному комплексі Закарпаття бограч залюбки приготують для вас десь на лоні природи.

Приміром, саме такий бограч готують для своїх гостей у курортному готелі «Квелле Поляна». Шеф-кухар ресторану цього готелю знає усі тонкощі приготування цієї смачної закарпатсько-угорської страви.

Вам би скуштувати такого бограча!
Вам би скуштувати такого бограча! Фото: Карачун

Звісно, багатьох гостей курорту приваблює можливість досхочу насолоджуватися мінеральною водою. До речі, бювет з мінеральною водою розташований просто у холі готелю. Відкрив краник — і тільки встигай підставляти стаканчик. Мінеральна вода (квас) — газована. І головне — безкоштовна. Смак мінералки такий само, як і у бутильованої води «Поляна квасова», чи «Поляна купель».

Мінеральна вода Поляна — аналог боржомі
Мінеральна вода Поляна — аналог боржомі Фото: Карачун

Як і слід було очікувати, в місцевих магазинах ця мінеральна вода коштує досить дешево.

«Поляна» і «Лужанська» — найбільш популярні мінводи
«Поляна» і «Лужанська» — найбільш популярні мінводи Фото: Карачун

Поляна чекає гостей!

Ризикну припустити, що місцеві жителі — не головні «дієві особи» в селищі. Тут все зроблено для гостей.

Супермаркети і кафе, найкращі будинки, курортний і транспортний сервіс — все для відпочивальників.

Курортний сервіс — на гідному рівні
Курортний сервіс — на гідному рівні Фото: Карачун

Ціни на продукти харчування — звичайні для будь-якого регіону України.

В Поляні немає такої, як на деяких інших курортах, дорожнечі
В Поляні немає такої, як на деяких інших курортах, дорожнечі Фото: Карачун

Але попри усі переваги Поляни, впадає в око відносно невелика кількість відпочивальників. Порожні, або напівпорожні санаторії, готелі. Напевне, не тільки міжсезоння цьому пояснення.

Головна причина — війна. Збройна агресія росіян триває. Отож, багатьом українцям зараз не до курортів і відпочинку. Навіть лікування ми відкладаємо на «після війни». Тому, доки триває російсько-українська війна, курортна сфера в Україні перебуватиме у певному занепаді.

Хоча навіть побіжного погляду достатньо, аби зробити висновок: курорту Поляна явно не вистачає бізнесового масштабу, інвестицій. Таких, як, скажімо, у Буковелі. І це при тому, що потенціал курорту — шалений. Такого «квасу», як у Поляні, немає ніде. Наш «український боржомі» явно недооцінений!

Селище Поляна потребує солідних інвестицій
Селище Поляна потребує солідних інвестицій Фото: Карачун

Вина Закарпаття — візитівка регіону

Закарпатські вина в Україні користуються заслуженою популярністю. Під час перебування у Закарпатті багато хто з гостей обов’язково відвідує якусь виноробню.

В регіоні безліч виноробень: від солідних виноробних виробництв промислового масштабу — до крафтових і домашніх.

Вино завжди є там, де багато сонця
Вино завжди є там, де багато сонця Фото: Карачун

Відвідини будь-якої виноробні — це певний ритуал, який поєднує інформацію з дегустацією. В багатьох солідних виноробнях є власні дегустаційні зали, де екскурсоводи-сомельє розповідають про вина. Ну, і, звісно, безпосередньо знайомлять з кращими зразками вина (тобто наливають).

Дегустація вина — найбільш хвилююча частина екскурсій на виноробню
Дегустація вина — найбільш хвилююча частина екскурсій на виноробню Фото: Карачун

Після дегустації мало хто з гостей втримується від бажання придбати пляшку-другу вина. Привезти додому такий закарпатський сувенір — хороша традиція.

Пляшка закарпатського вина — чудовий сувенір
Пляшка закарпатського вина — чудовий сувенір Фото: Карачун

Цього разу разом з колегами ми побували на екскурсії у крафтовій виноробні «Винний сад», що у передмісті Мукачевого. Намагатися передати словами враження — марна праця. Це все треба бачити і, звісно, дегустувати.

У кожного вина — свій неповторний смак
У кожного вина — свій неповторний смак Фото: Карачун

А от знамениті закарпатські вина Шато Чизай за рік відчутно додали в ціні. Хоча, як на мене, ігристі вина Шато Чизай навіть після подорожчання вигідно відрізняються, приміром, від своїх італійських аналогів.

Десертне вино «Троянда Карпат» користується попитом, не зважаючи на солідну вартість
Десертне вино «Троянда Карпат» користується попитом, не зважаючи на солідну вартість Фото: Карачун

Варто згадати і про місцеву алкогольну екзотику — горілку Палиночка. Це широка лінійка міцних алкогольних напоїв з плодових спиртів. Ці напої — традиційні для Закарпаття натуральні фруктові дистиляти з п’ятикратною перегонкою.

Палиночка — напій недешевий: середня вартість пляшки місткістю 0,5 л перевищує триста гривень.

Є тут чим здивувати і любителів міцних напоїв
Є тут чим здивувати і любителів міцних напоїв Фото: Карачун

Звісно, я привіз додому цей «закарпатський сувенір» — пляшку Сливової палиночки. До речі, ця Палиночка найбільш міцна — 52 градуси. Тому досі не наважився відкоркувати пляшку: все-таки 52 градуси — не сорок… Хоча місцеві жителі запевняли: п’ється вона легко.

Закарпатські тістечка: прощавай фігура!

Для любителів солодких ласощів (тортів, тістечок, печива, круасанів) на Закарпатті є кілька знакових кондитерських. З тих, що «на слуху» — «Валентин і Валентина» (Ужгород), «Кондитерський дім Бондаренко» (Мукачево).

Кондитерська «Валентин і Валентина» — одне з популярних місць зустрічі жителів і гостей Ужгорода. Тут по-домашньому затишний інтер’єр, гостинні господарі. Ну, і, звісно, смачна кава.

«Фішкою» закладу є авторська робота господаря кондитерської — пана Валентина Штефаньо — торт «Ужгород».

— Місто назвали Ужгород — на честь мого торта, — жартує господар кондитерської.

Торти «Ужгород» успішно пройшли випробування часом. Вони випікаються тут з 2010 року.

Валентин Штефаньо радо зустрічає гостей кондитерської
Валентин Штефаньо радо зустрічає гостей кондитерської Фото: Карачун

А от відвідати «Кондитерський дім Бондаренко» цього разу мені не вдалося через брак вільного часу (лише сфотографував вітрину). Але тістечка колегам сподобалися.

Витвори кондитерського мистецтва
Витвори кондитерського мистецтва Фото: Карачун
Фото: Карачун

Не шлунком єдиним

У цьому репортажі я приділив увагу «споживацькій» частині свого перебування на Закарпатті. Звісно, була й інша — пізнавальна. Там теж є чого побачити і чим захопитися. Один тільки замок Паланок вартий того, аби там побувати.

Замок Паланок — візитівка Мукачевого
Замок Паланок — візитівка Мукачевого Фото: Карачун

Але про це — у наступних публікаціях Карачуна.