Как роженицы в Донецкой области смогут получить компенсацию за бэби-боксы

Обещали 5000 грн, а по факту - 3250...

14 тисяч 200 породіль отримають грошову компенсацію за неотримані бебібокси. Кошти на це виділили з обласного бюджету, – повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

Департамент соцзахисту Донецької ОДА вже отримав усі необхідні погодження та затвердив механізм видачі компенсації.

Йдеться про одноразову виплату в розмірі 3250 гривень на кожну живонароджену дитину. Розмір допомоги визначений спільно з міністерством соціальної політики України, він відповідає середній вартості пакунку малюка протягом 2018-2019 років.

Гроші отримають жінки, які народили з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2019 року у пологовому будинку на території Донецької області, підконтрольній українській владі.

Щодо допомоги тим, хто народив у 2020 році: програма допомоги породіллям буде переглянута урядом і реалізовуватиметься у іншій формі.

Нагадаємо, що у вересні 2018 року в Україні стартувала кампанія з видачі так званих бебібоксів (пакунків малюка) породіллям.

Донецька область не підписала угоду про виділення з обласного бюджету коштів на цю програму, оскільки мала до угоди обґрунтовані зауваження.

Поки тривало листування між ОДА і Мінсоцполітики України, породіллі двічі позивалися до суду. Відповідачем виступив департамент соціального захисту Донецької ОДА, який виграв усі суди.

Крім того, було розпочато кримінальне провадження щодо цього питання. Його результатом стало те, що вже новий склад міністерства визнав обґрунтованість зауважень Донецької ОДА.