Северский Донец не справляется: проблема качества воды усугубляется уже 10 лет

Что говорят в Воде Донбасса

Інформація нада компанією "Вода Донбаса"

Останні 10 років різко погіршилася якість води річки Сіверський Донець – основного джерела водопостачання Донецької області.

Річка є транскордонною та перетинає територію кількох держав, її довжина становить 1053 кілометри, у межах Донбасу – 370 км. Канал Сіверський Донець-Донбас протяжністю 131,6 км, по якому вода подається з річки Сіверський Донець у центральні і далі – Південно-Донбаським водопроводом у південні райони Донецького краю – 101,4 км – відкрите русло.

Ми бачимо, що основне джерело водопостачання Донецького краю – поверхове. 

Природою закладено механізм самоочищення річок та інших поверхневих джерел, але часто вплив, який робить діяльність людини настільки великий, що біологічна рівновага у річках неспроможна встановитися протягом тривалого часу. Для попередження скидання забруднюючих речовин неможливо поставити охорону вздовж берегів Сіверського Дінця, безлічі його приток та каналу.

Великою проблемою для річок та поверхневих водойм є використання миючих засобів, що містять фосфати, які, потрапляючи у джерела води, викликають сильний ріст синьо-зелених водоростей, які потім у процесі очищення та знезараження води стають джерелом нехарактерних запахів.

Перешкоджати попаданню забруднюючих речовин у поверхневі джерела водопостачання можна лише на законодавчому рівні, застосовуючи систему штрафів та інших видів відповідальності.

У разі погіршення якості води джерела водопостачальне підприємство має лише можливість відбору проб, залучення до виявлення джерела забруднення всіх можливих державних органів та органів влади та скоригувати режим роботи водоочисних споруд – фільтрувальних станцій (додати перманганат калію, активоване вугілля та інші реагенти), що КП “Компанія “Вода Донбасу” робить негайно. Не завжди вживані заходи дають результат у разі появи нехарактерного запаху.

З початку грудня, як ми вже повідомляли, були зафіксовані сторонні запахи у воді джерела – річці Сіверський Донець. Спільно з Північно-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів лабораторною службою Компанії було відібрано проби вихідної води в різних точках. За результатами дослідження виявлено незначне збільшення фонових значень у річці Сіверський Донець. Враховуючи цю ситуацію, було змінено режими роботи фільтрувальних станцій із застосуванням перманганату калію та активованого вугілля.

Наразі продовжується робота над з'ясуванням причин погіршення якості води джерела спільно з лабораторною службою Північно-Донецького басейнового управління водних ресурсів та департаментом екології.