У разі відведення українських військ з Бахмута бої перенесуться до Слов'янська та Краматорська

Незабаром щодо Бахмуту доведеться ухвалювати рішення, вважає секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко

В інтерв'ю Radio NV секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко оцінив ситуацію у районі Бахмута.

Скоро доведеться приймати рішення. Ми бачимо, як з півночі і з півдня противник звужує, закриває [оточення], намагаючись зробити умови для нашого відходу. Я думаю, потрібно приймати рішення: або ж відводити наші війська з Бахмуту, або за допомогою резервів робити якісь контрнаступальні дії для того, щоб ці «кліщі» розкрити; щоб дороги життя, які зараз тільки для логістики використовуються, не були закриті.

І ми маємо розуміти: [коли відбудеться] відхід на позиції другого ешелону — це в районі Часового Яру, коли ми відійдемо від Бахмуту, війна не закінчиться. Противник просто піде далі. І ці знищення міст можуть перенестися на Часів Яр, на Костянтинівку, на Краматорськ, Слов’янськ. Ті наші бійці, які зараз стоять в Бахмуті, зараз прикривають ці міста від того, щоб ворог не зробив з ними те ж, що вони роблять в Бахмуті.

— Оцініть загрозу для такої потужної агломерації, як Краматорськ, Слов’янськ у випадку відведення українських військ.

— Ворог однозначно буде ближче. І, звичайно, бої вже перенесуться туди. І ці міста будуть в більшій досяжності, ніж зараз, ми це розуміємо.

З Часовим Яром може статися те ж, що і з Бахмутом, коли ворог буде просто тиснути і знищувати артилерією [місто]. І далі вже йдуть інші міста, де ще є багато мирних мешканців, які ще живуть не в такій ситуації, як люди в Бахмуті. Хай їх там не багато, але ми бачили, що ворог робить.

Тому [існує] це намагання стримати. І, можливо, у командування є план по знищенню ворога і по стабілізації ситуації. Будемо на це сподіватися. Я думаю, що наше командування бачить, як розгортається ситуація.