Топ 5 загроз вашому сайту, до чого тут хостинг?

Топ 5 загроз вашому сайту, до чого тут хостинг?

Якщо ваш хостинг-провайдер не забезпечує надійне резервне копіювання даних, це може призвести до втрати важливих даних у випадку аварії або атаки

Робота будь-якого сайту складний та багатогранний процес, який включає багато етапів, в тому числі забезпечення безпеки. Значну роль в цьому питанні відіграє саме розміщення сайту на сервері, тобто його хостинг. Зі сторони хостингу також часто виникають проблеми, тому варто обирати надійного хостинг провайдера, який зможе забезпечити якісну та стабільну роботу вашого сайту. В даній статті ми підібрали найпоширеніші загрози для роботи сайту та як хостинг сайту впливає на це.

Відмова в обслуговуванні (DDoS-атаки)

Атаки з відмовою в обслуговуванні або іншими словами DDoS можуть перевантажити ваш сервер запитами, що призводить до тимчасової недоступності вашого сайту для користувачів. Це може бути спричинено намаганням зловмисників використати слабкі місця в інфраструктурі хостинг-провайдера. Тому якщо ви знаєте, що ваш сайт часто піддається DDoS атакам, то потрібно обирати хостера з базовим DDoS захистом, а також обов'язково підключити на свій сайт такий захист окремо.

Віруси та шкідливі програми

Якщо інфраструктура хостингу не належним чином захищена, ваш сайт може бути скомпрометований вірусами або шкідливими програмами, що може призвести до втрати контролю над ним або пошкодження даних. В такому випадку варто обирати хостера з гарною репутацією, який дбає про безпеку сайтів, які на ньому розміщуються. Недостатня безпека серверів може призвести до несанкціонованого доступу до вашого сайту, викрадення конфіденційної інформації або зміни вмісту сайту з боку зловмисників.

Проблеми з резервним копіюванням

Якщо ваш хостинг-провайдер не забезпечує надійне резервне копіювання даних, це може призвести до втрати важливих даних у випадку аварії або атаки. Тому варто уточнити у хостера перед покупкою про систему резервного копіювання даних, як часто відбувається копіювання та де зберігаються бекапи. Це досить важливий етап у виборі хостера, тому варто попіклуватись про регулярне резервне копіювання як зі сторони хостинг провайдера, так і зі сторони користувача хостингу.

Технічні проблеми

Непередбачувані технічні проблеми на стороні хостингу, такі як збої обладнання або програмного забезпечення, можуть призвести до недоступності вашого сайту для користувачів. В такому випадку рекомендуємо читати відгуки про хостерів для того, щоб мати уявлення наскільки часто подібні збої трапляються (насправді вони є у всіх хостерів, тому важлива їх частота та компенсації у випадку подібних збоїв).

Варто зазначити, що окрім зовнішніх чинників та технічних збоїв, робота сайту може також бути призупинена по вині користувача хостингу. Якщо ваш сайт порушує правила або політику використання хостингу, ваш хостинг-провайдер може заборонити вам використання їх послуг або призупинити роботу вашого сайту.

Для зменшення ризиків цих загроз важливо вибирати надійного та добре захищеного хостинг-провайдера, регулярно оновлювати програмне забезпечення вашого сайту, використовувати надійні паролі, робити резервні копії даних та моніторити активність на вашому сайті.