В Славянске кто-то посторонний мог получить доступ к бюллетеням и протоколам - ОПОРА

Подробности

26 жовтня о 13:54 Слов‘янська територіальна виборча комісія об‘явила технічну перерву та у повному складі залишила приміщення. Уся виборча документація залишилась всередині, двері опечатали. 

Представник ОПОРИ, що здійснює спостереження на місці, зазначив, що у приміщенні комісії три двері, але опечатали лише одну, а на паперовій стрічці зазначені лише прізвища членів комісії та їх підписи, печать комісії відсутня. На місце подій викликали поліцію з приводу того, що є ймовірність доступу до протоколів, бюлетенів та іншої виборчої документації сторонніх осіб протягом того часу, коли комісія в повному складі була відсутня майже добу.

Також від спостерігачів є інформація, що окремі дільничні комісії були відправлені на перерахунок бюлетенів та складання протоколу з приміткою «Уточнений». 

Ілля Мілевич, заступник голови Слов’янської ТВК у коментарі на зауваження щодо перерви в роботі комісії, яка триває майже добу, зазначив що це не є правдою, засідання триває, просто зараз технічна перерва: «Технічна перерва триває з 26 жовтня 16:00 години. Засідання сьогодні, 27 жовтня розпочнеться». Щодо окремих дільничних комісій заступник голови комісії зазначив, що дві ДВК відправленні на перерахунок бюлетенів, одна – на уточнення. Причина такого рішення Слов'янської ТВК – розбіжності у протоколах. 

Також 27 жовтня о 15:00 спостерігачам ОПОРИ представники правоохоронних органів у Слов’янську повідомили, що під час моніторингу соціальної мережі на одній зі сторінок було виявлено прямий ефір підрахунку голосів Слов’янською міською територіальною виборчою комісією, де було оголошено про перерву у роботі комісії. Наразі поліцейські перевіряють подію. За фактом ухилення члена виборчої комісії від виконання своїх обов’язків у роботі комісії відкрито кримінальне провадження за ч.5 ст.157 Кримінального кодексу України.

Наталія Боровська, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області зазначила: «Відповідно до вимог частини 1 статті 254 Виборчого кодексу з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. Тому будь-яка «технічна» перерва, під час якої всі члени комісій залишають приміщення, залишаючи без нагляду виборчу документацію, вже можна вважати процедурним порушенням».

Згідно з ч. 1 ст. 250 Виборчого кодексу України підсумкове засідання дільничної виборчої комісії розпочинається після закінчення голосування виборців на виборчій дільниці і проводиться у тому самому приміщенні, де відбувалося голосування. Підсумкове засідання проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії. Відповідно до ч. 3 цієї ж статті на засіданні територіальної виборчої комісії голова територіальної виборчої комісії або визначений ним член комісії приймає запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій, розпечатує їх та оголошує зміст протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях, а також приймає запечатані пакети з іншими виборчими документами, передбаченими частиною десятою статті 251 цього Кодексу. Час прийняття територіальною виборчою комісією протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, перелік прийнятих виборчих документів і занесені до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці відомості фіксуються у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.