Відновлено випуск слов’янської газети «Вісті»

Сьогодні, 1 червня, вийшов друком перший у цьому році номер слов’янської газети «Вісті»

Свіжий віддрукований номер "Вістей" чекає на відправку до читачів

Сьогодні, 1 червня, вийшов друком перший у цьому році номер слов’янської газети «Вісті». 

На прохання «Карачуна», подію коментує головний редактор «Вістей» Олександр Кульбака:

Сьогодні – визначна подія в історії «Вістей»: ми відновили випуск газети. 

Перерва тривала більше року. Останній у 2022 році випуск газети «Вісті» побачив світ 24 лютого – якраз у день повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

Невдовзі, як ми пам’ятаємо, почалися регулярні обстріли Слов’янська, сіл і селищ, де до війни розповсюджувалася газета «Вісті». А ще й «Укрпошта» на певний час припинила доставку передплатного тиражу нашої газети. Згодом редакція «Вістей» у повному складі виїхала у більш безпечні регіони України. 

З міст Слов’янськ, Святогірськ, Миколаївка, селищ і сіл Краматорського району торік також евакуювалися десятки тисяч жителів регіону. Серед тих, хто тимчасово виїхав з рідної домівки, було і чимало передплатників «Вістей». 

Але багато-хто з наших земляків уже повернувся додому. 

Повернутися до роботи над випуском газети «Вісті» вирішила і наша редакція. Чому не зробили цього раніше? Тому що не мали фінансової можливості. Адже з січня 2022 року, а ще більше – після початку війни вдвічі зросли ціни на газетний папір і друк. А, не маючи жодних доходів від реклами (чим фінансово підживлювалося наше підприємство до війни), редакція не мала можливості відновити роботу.

Але, на щастя, на допомогу нам прийшла Національна спілка журналістів України. Разом з іноземними благодійними організаціями, НСЖУ профінансувала випуск перших номерів «Вістей». Далі шукатимемо фінансування для подальших випусків старішої газети Донеччини, якою є «Вісті». Звичайно, розраховуємо і на підтримку з боку міжнародних благодійних організацій. 

Важливий нюанс: тепер «Вісті» друкуються виключно українською мовою. Так буде завжди! 

Зазначимо: законодавство не вимагає від редакції негайно переходити на випуск газети виключно державною мовою. Але українська мова – це свідомий вибір редакції і журналістів. До речі, подібний вибір після початку війни зробили і багато жителів Донеччини. 

Путінська агресія і звірства росіян в Україні примусили наших земляків багато що переосмислити у своєму житті. Тому цілком логічно, що величезна кількість жителів Донеччини свідомо і добровільно обрали для повсякденного спілкування рідну українську мову. 

Поки що газета буде виходити лише двічі на місяць зменшеним обсягом. Крім доставки передплатникам, частина тиражу (не менше тисячі примірників газети) буде безплатно роздаватися у людних місцях Слов’янська (зокрема, у ЦНАПі, куди зазвичай часто приходять слов’янці).

Оскільки газета «Вісті» тепер друкується у Києві, а доставлятиметься у Слов’янськ «Новою поштою», до читача вона буде надходити з невеличким запізненням.