- Категорія
- Новини Словʼянська
- Дата публікації
- Кількість переглядів
- 1542
А ви куштували м’ясо та ковбаски з бочки-барбекю у центрі Слов’янська?
Смачні аромати «ведуть» перехожих за потрібною «адресою» — до пересувної бочки-барбекю. Один такий смокер (це правильна назва цієї барбекю) пропонує жителям і гостям Слов’янська м’ясну смакоту біля входу в ринок Центральний. Інший смокер працює в районі супермаркету «Чудо». Продавець-повар гостинно запрошує перехожих дегустувати щойно спечені м’ясо чи ковбаски. Не встояв перед такою спокусою і журналіст Карачуна
Подібні коптильні-барбекю працювали у Слов’янську ще до початку російсько-української війни. Але признаюсь: тоді я не наважився не те, щоб купити там щось, а навіть дегустувати закопчені у коптильні м’ясні вироби. Адже виглядали вони, як обуглені. А перекопчені вироби, як відомо, шкідливі для здоров’я.
На відміну від «довоєнних», м’ясні вироби у цих смокерах виглядають досить апетитно.
А які вони на смак?
— Підходьте сміливіше, куштуйте: ось запечена свинина на ребрі, ось ковбаски, — гостинно запрошував перехожих повар-продавець Володимир, який, не зважаючи на ранковий час, уже встиг приготувати печено-копчене м’ясо на будь-який смак.
Я зазирнув у смокер: на полицях-сіточках томилися над вугіллях свинина, курочки, ковбаски. Вироби випромінювали такі смачні аромати, що я не втримався і теж почав дегустацію.
Поряд дегустували смакоту кілька випадкових перехожих. Хтось, скуштувавши, відходив від столика. Хтось щось купував. Здебільшого — по 200-300 грамів. Могли б, напевне, купити і більші куски м’яса. Але ціни — не для прифронтового Слов’янська: свинина на ребрі — 550 грн.\кг, свино-курячі ковбаски — 450 грн.\кг, запечена свинина (шия) і корейка — 600 грн.\кг., куриця ціла та четвертинка — 350 грн.\кг.
— Ми працюємо у Слов’янську уже близько місяця. Приїхали з Тернополя. А взагалі по Україні у нашого підприємства багато таких смокерів, — розповідає Карачуну повар-продавець Володимир. — Жителям Слов’янська подобаються наші м’ясні вироби. Попит хороший. Працюємо з ранку і — доки не продамо все, що приготували. Мусимо продати все, бо на другий день м’ясні вироби дещо втратять свої смакові якості. Отож ми ліпше менше зробимо, але щоб все продалося.
— М’ясо використовуєте місцеве, чи є якісь централізовані поставки?
— Тільки місцеве. З вечора маринуємо м’ясо, а п’ятій ранку я вже розпалюю дрова у своєму смокері. Все готуємо виключно на дровах. Суворо слідкуємо за дотриманням технології приготування м’ясних виробів, аби забезпечити таку пропорцію: на 80 відсотків — запечене м’ясо, і тільки на 20 відсотків — копчене.
Таке співвідношення не шкідливе для здоров’я. А от перекопчувати в жодному разі не можна!