
- Категорія
- Новини Словʼянська
- Дата публікації
- Кількість переглядів
- 167
Квас Слов’янський з корінням у Райгородку та Запоріжжі
Яка може бути альтернатива пиву у прифронтовому «безалкогольному» Слов’янську, розбирався журналіст Карачуна.
Варіантів насправді небагато. Перший: безалкогольне пиво. Другий: квас. Тисячі слов’янців віддають перевагу саме квасу. Що, з огляду на традиції споживання українців, не є дивним.
Колись цей пінний освіжаючий напій виробляли на Слов’янській харчосмаковій фабриці. Продавали квас з бочок. Вартість квасу була копійчана (буквально): 3 копійки — за склянку, 6 копійок коштував півлітровий келих квасу.
Проте, такий спосіб реалізації квасу мав і очевидний мінус: напій розливався у багаторазовий посуд. Склянки і келихи після використання продавець квасу просто обполіскував під цівочкою проточної води.
Отож гігієна була так собі… Мабуть, саме тому багато хто приходив до бочки з квасом з трилітровою банкою, чи бідончиком, і вже вдома насолоджувався прохолодним напоєм.
Квас з Добропілля? Ні, слов’янський!
До великої російсько-української війни, у Слов’янську був популярний квас, який привозили з Добропілля. Його продавали з пересувних установок, призначених для виїзної торгівлі охолодженими напоями (так звані рол-бари).
Війна утворила певну вільну нішу у цьому сегменті роздрібної торгівлі прохолодними напоями.
Але бізнес, як відомо, не терпить порожнечі. Тому не дивно, що торік цю нішу зайняв один з місцевих підприємців, який організував часткове виробництво і реалізацію квасу вроздріб.
Як з’ясував журналіст Карачуна, виробництвом і реалізацією квасу займається підприємець Олег Цівковський, житель селища Райгородок.
Квасу дали назву «Слов’янський»: таким чином, є і прив’язка до міста, і назва асоціюється з рідним регіоном.
Хоча, направду, «коріння» квасу «Слов’янський» — не у Слов’янську. Адже інгредієнти для виробництва квасу підприємець закуповує у Запоріжжі. У Райгородоку відбувається кінцевий етап виробництва квасу: газація і розлив.
Реалізують квас вроздріб у кількох місцях Слов’янська: на ринках «Центральний», «Квітковий», у деяких продовольчих магазинах.
З рол-барів квас розливають в одноразовий пластиковий посуд. Вартість маленької склянки (250 гр) — 15 гривень, великої (півлітрової) — 30 грн.
На думку деяких покупців, вартість квасу «Слов’янський» дещо завищена.
Чи так це насправді? Аби з’ясувати реальну собівартість квасу, слід самостійно пройти увесь ланцюг його виробництва і реалізації. Є бажаючі спробувати?

