Вимоги до проектування складських комплексів

Вимоги до проектування складських комплексів

Вимоги до проектування складських комплексів

Вимоги до проектування складських комплексів

Проектування складів передбачає використання СП та інших нормативних актів на адміністративні, побутові та виробничі будівлі. При розробці проекту вибираються рішення для розміщення, зберігання, відвантаження і розвантаження товару, переміщення його між приміщеннями, забезпечення пожежної та іншої безпеки. До додаткових заходів під час будівництва та проектування складських приміщень відноситься організація логістичних потоків, впровадження системи управління, визначенням місць розміщення обладнання та допоміжних зон.

Вимоги до проектування складських комплексів

Проектування складських комплексів здійснюється за певними правилами, які повинен знати виконавець. Розберемо їх:
* При виборі форми будови краще віддавати перевагу прямокутним конструкціям. Вони вигідніше, ніж арочні, відрізняються високою функціональністю, але при будівництві вимагають додаткових витрат ресурсів і часу.
* Типові проекти складських комплексів, що відносяться до класу а+, мають висоту стель мінімум 10 метрів.
* Вся територія, відведена під проект, повинна бути розділена на дві частини: для приміщення складу відводиться не більше 50% землі, а інша площа призначається для вирішення обслуговуючих завдань. Це можуть бути місця розвантаження товару, в'їзд, пункт техобслуговування і т. п.
* Рекомендується споруджувати складські приміщення в один поверх. В іншому випадку конструкція може бути надмірно перевантажена. Не рекомендується будувати громіздкі будівлі. Важливо збалансовано розподілити вагу на фундамент.
* Якщо ж передбачений другий поверх, краще розміщувати тут офіси або приміщення для зберігання легкої продукції.
* При проектуванні складських комплексів слід передбачити підсобні приміщення, місця для працівників і для розміщення спеціального обладнання.
* Намагайтеся рівномірно розподіляти навантаження по всій площі складу і не зводити колони. При необхідності можна встановити несучі опорні конструкції на відстані не менше 12 метрів один від одного.
* На кожні 700 квадратних метрів бажано передбачити одні ворота для завантаження/вивантаження продукції.
* Слід передбачити Облаштування автоматичного контролю за температурою і вологістю повітря в приміщеннях •
* Повинні бути визначені місця для парковки великовантажних транспортних засобів, що охороняється.

Особливості проектування складу.

Проектування складів може мати на увазі створення проекту різних будівель. Залежно від поверховості і конструкції їх можна розділити на:
* Закриті окремі будівлі.
* Відкриті майданчики.
* Напівзакриті об'єкти з декількома стінами і дахом.
* Одноповерхові споруди.
* Багатоповерхові будівлі.

Важливою частиною створення проекту складських об'єктів є технологічне проектування. Воно необхідне для створення технологічної схеми об'єкта з урахуванням характеристик майбутніх вантажопотоків. Тому при здійсненні проектування виконуються наступні дії:
* Виявляється максимальна пропускна здатність об'єкта, і аналізуються вантажопотоки.
* Визначаються оптимальні умови для зберігання різних вантажів.
* Вибирається технологія вантажоперевезення, створюються схеми переміщення людей і обладнання при прийомі, зберіганні та видачі товару.
* Визначаються розміри і розташування різних зон складу.
* Визначаються характеристики конструкцій, які будуть використовуватися всередині будівлі.
* Розраховуються типи і загальна кількість необхідного складського обладнання.
* Визначається оптимальна кількість людських і машинних ресурсів, необхідних для роботи об'єкта.
* Розраховується оптимальний розмір споруди.
* Описуються вимоги, що пред'являються до системи управління складом.

Технологічне проектування необхідно, якщо особливості споруди сильно залежать від застосовуваних в ній технологічних рішень. Однак, якщо можливе використання типових технологічних рішень, то виконується Архітектурно-будівельне проектування. Тому дуже важливо, щоб створенням проекту складських об'єктів займалися професіонали, добре розбираються в різних видах складів і в їх особливостях. Тривалість проектування буде залежати від різних факторів, наприклад, від розміру об'єкта.

Проектування складів полягає у виборі рішень для розміщення, зберігання, відвантаження і розвантаження товару, переміщення його між приміщеннями, забезпечення пожежної та іншої безпеки. До додаткових завдань проектувальника відноситься організація логістичних і транспортних потоків, розробка системи управління, визначенням місць розміщення обладнання.