Коли планувати похід на Говерлу?

Коли планувати похід на Говерлу?

Коли планувати похід на Говерлу?

Говерла — найвища точка українських Карпат. Підкорити цю вершину варто хоча б раз у житті: така подорож не вимагає спеціальних навичок чи особливої фізичної підготовки, проте дарує надзвичайні враження та фантастичні краєвиди, що закарбуються в пам’яті й на світлинах. За гарної погоди з вершини можна побачити не тільки величний Петрос поруч, але й піки румунської частини хребта, Івано-Франківськ. Найбільш гострозорі туристи зможуть навіть розгледіти Бурштинську електростанцію, яка знаходиться у добрих 100 км від гори.

Вирушити в подорож до Говерли ви можете самостійно. Якщо ж впевненості у власних силах нема або хочеться, щоб сходженням керував професіонал (особливо актуально взимку), варто замовити екскурсію на сторінці https://starapravda.com.ua/pohid-na-hoverlu/! Офіційно сезон сходження на головну вершину Карпат триває з травня до жовтня, проте кожного року погода може значно змінюватися. Розглянемо головні особливості такої подорожі в різні періоди року!

Говерла влітку

У червні в горах наступає пора цвітіння рододендрону. Кущики, якими густо поросли схили, вкриваються рожево-червоними квітками. Погода — тепла та доволі суха. У липні на Говерлі стає ще тепліше, проте нерідко йдуть затяжні дощі. У серпні дозрівають чорниця та брусниця, тож подорож прикрасить смачний перекус від матінки-природи.

Говерла восени

Гарна погода триває в Карпатах до кінця вересня – початку жовтня. Видимість — чудова, сонячних днів багато, температура — дуже комфортна. Ліси вкриваються неймовірним багряним та золотим листям, проте в більш пізній період погода сильно псується.

Говерла взимку

Узимку сходження на найвищу вершину Карпат можливе далеко не за всіма маршрутами. Оптимальними варіантами лишаються зелена тропа з турбази «Заросляк» та жовтий шлях з Лазещини (через Козьмещик). Проте туристам все одно варто пам’ятати про снігові карнизи, вірогідність сходження лавин та інші небезпеки зимових гір.

Говерла навесні

У березні та квітні краще не ходити на Говерлу, адже сніг, що тане, стає ненадійним. Традиційно сезон сходжень відкривається на травневі свята, проте у горах навесні може бути прохолодно. Щойно зійде сніг, схили Говерли вкриваються суцільним килимом фіолетових крокусів. З другої половини травня полонини буяють цвітом, починають дозрівати суниці.

То коли ж краще йти?

Оптимальний вибір залежить від вашого персонального досвіду, спорядження та фізичної підготовки. Найпростішим сходження буде з червня по вересень. Цей період ідеально підходить для початківців і прихильників приємних прогулянок. Більш пізня, багата на зливи осінь у горах швидко перетворюється на зиму.

У холодну пору року йти на Говерлу варто лише людям, які мають непогану фізичну форму та не бояться перепон. Узимку простий маршрут стає цілком категорійним, тому варто скористатися послугами кваліфікованого гіда. У разі повідомлення про небезпеку сходження лавин похід треба скасувати.

Весною навіть на початку травня тут усе ще може лежати сніг. Водночас через потепління шар опадів стає нестабільним, тому сходження варто відкласти до становлення впевнено теплої, сухої погоди. Сподіваємося, наш короткий огляд дасть змогу вибрати ідеальний час для сходження на Говерлу та отримати неабияке задоволення від подорожі!