Вступ до університету Польщі: відповіді на запитання абітурієнтів

Чи потрібно оформляти медичне страхування?

Здобуття освіти за кордоном — актуальна тема для багатьох українців, які випускаються цього року. Тому ми вирішили відповісти на найпопулярніші питання від них, які стосуються вступу до університетів Польщі.

Який університет обрати: державний чи приватний?

Приватні університети Польщі для українців — це найкращий варіант. Обґрунтовано це простотою вступу до них. Не потрібно навіть здавати ЗНО та проходити співбесіди. Достатньо надати атестат та сертифікат про знання іноземної мови.

А ось державні університети розраховані на поляків. Тому вступ здійснюється на конкурсній основі. Українцям у цьому плані складно конкурувати із поляками.

Чи потрібно оформляти медичне страхування?

Український абітурієнт при вступі до польського ВНЗ має оформити медичну страховку. Це обов'язкова вимога. Страхування знадобиться вже на етапі оформлення студентської візи.

Страховий поліс повинен відповідати нижче наведеним вимогам:

  • Мати страхове покриття у розмірі від 30 000 євро.

  • Діяти у всіх країнах, що входять до Шенгенської угоди.

  • Діяти на весь термін навчання у Польщі.

  • Покривати термінову медичну допомогу, госпіталізацію та транспортування до країни проживання за медичними показаннями.

  • Бути виданим страховою компанією, яка акредитована у Польщі.

Вартість страховки дещо варіюється, залежно від обраної компанії та умов, але в цілому залишається на одному рівні.

Як вивчити іноземну мову?

У польських університетах можна навчатися лише польською або англійською мовами. Програми навчання українською просто немає. Тому спочатку потрібно закінчити курси польської мови безкоштовно, отримати сертифікат, який підтверджує знання мови, а вже потім вступати до університету.

Чи можна вступити до польського ВНЗ з поганим атестатом?

При вступі до польського університету для іноземців немає конкурсу атестатів. Тому навіть із поганими балами можна бути успішно зарахованим до ВНЗ. Однак якщо мова не йдеться про бюджетні місця в державних університетах. 

Чи потрібно складати вступні іспити?

Вступних іспитів у польських ВНЗ немає. Виняток становлять лише медичні університети. При вступі до них потрібно складати іспити з біології, хімії та фізики.

Чи можна подорожувати зі студентською візою?

Студенти для навчання в університеті отримують візу категорії D. І вона дозволяє не лише легально перебувати в країні, але й подорожувати. Можна відвідати всі країни, що входять до Шенгену.

У якому ВНЗ найдешевше навчатися у Польщі?

Вартість навчання багато в чому залежить від того, в якому місті розташований навчальний заклад. Найдорожче навчатися у столиці та провідних польських містах. А ось бюджетний варіант — Опілля.