Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в умовах літа та війни

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в умовах літа та війни

Літня пора та висока температура у поєднанні із наслідками повномасштабної війни призводить до поширення гострих кишкових інфекцій та харчових токсикоінфекцій

Літня пора та висока температура у поєднанні із наслідками повномасштабної війни призводить до поширення гострих кишкових інфекцій та харчових токсикоінфекцій. Гострі кишкові інфекції є небезпечними і в мирний час, але при обмеженому доступу до води, продуктів, засобів гігієни та при скупченні людей ризики підвищуються.

Як передаються кишкові інфекції:

• через інфіковану воду;

• через продукти, овочі, фрукти та страви, які не були термічно оброблені або ретельно вимиті.

• контактно-побутовим шляхом, через невимиті руки, посуд, білизну або іграшки;

Які симптоми кишкових інфекцій?

• Підвищена температура.

• Діарея, яка триває декілька днів.

• Блювання, яке не приносить полегшення.

• Біль в животі.

• Загальна слабкість.

• Головний біль

• Симптоми гострих респіраторно-вірусних інфекцій.

За появи симптомів, якщо є можливість, потрібно одразу звертатись за медичною допомогою.

Як полегшити симптоми інфекції?

• Пити багато води або спеціальних розчинів для регідратації, які можуть замінити воду.

• Приймати ентеросорбенти – препарати, які зв'язують і виводять токсини з організму.

• Використовувати жарознижувальні препарати при підвищенні температури.

• Дотримуватись дієти без смажених та гострих страв.

Як уникнути кишкових інфекцій?

• Ретельно мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні і перед готуванням їжі.

• Кип'ятіть воду, яку п'єте, миєте руки чи посуд, якщо маєте сумніви в її якості.

• Ретельно мийте овочі та фрукти перед приготуванням, обливайте їх окропом, якщо вживатимете сирими.

• Добре проварюйте, тушкуйте чи прожарюйте продукти.

• Не їжте незнайомих рослин, ягід, грибів та трав.

• Правильно зберігайте продукти і дотримуйтесь термінів придатності.

• Тримайте в чистоті кухонні прилади і мийте поверхні.

• Не купуйте продукти на стихійних ринках.

• Не беріть в дорогу продуктів, які швидко псуються.

• Уникайте плавання в непроточних водоймах та "диких" пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.

• Мийте та дезінфікуйте іграшки.

• Використовуйте індивідуальний посуд.

• Уникайте контактів з людьми, які мають ознаки захворювань.