В Україні знизиться обсяг продажів квартир на етапі котловану, – девелопер

Забудовників зобов'яжуть резервувати частину квартир у ЖК та не продавати їх до введення об'єкта в експлуатацію. Частина девелоперів, які фінансували будівництво переважно за гроші інвесторів, не зможуть адаптуватися до змін

Наслідком ухвалення законопроекту №5091 "Про гарантування речових прав на майбутні об'єкти нерухомості" стане переформатування ринку та збільшення кількості продажів готових квартир замість їхньої реалізації на ранніх етапах будівництва. Таку думку висловив UBR.ua співзасновник та керуючий партнер INSPI Development Володимир Семенцов.

Законопроект запроваджує заборону для забудовників на продаж певної частини квартир у ЖК до введення будівлі в експлуатацію ("гарантійна частка"). Її розмір поки невідомий – його доведеться визначити Кабміну.

"Наразі складно говорити, яке і коли буде ухвалено рішення про гарантійну частку та як із цим "уживуться" забудовники, адже кожна компанія має свій план з продажів, натомість гарантійні площі жодним чином з цим не корелюються", – зазначає Семенцов.

Проте експерт вважає, що законопроект загалом і механізм гарантійної частки зокрема можуть активізувати трансформацію ринку – на ньому з'являтиметься дедалі більше гравців, які здійснюють фінансування будівництва нерухомості здебільшого власним коштом, а не завдяки продажу ще незакінчених квартир інвесторам.

За словами Семенцова, на діяльність забудовників, які "бережуть свою репутацію" і активно впроваджували сучасні моделі фінансування будівництва – використовували для цього 30-60% власних коштів та вкладень "якірних" інвесторів – правило про гарантійну частку впливу не матиме. Проте для компаній, які ще не перейшли на цю модель, закон стане стимулом розпочати її використовувати. Крім того, частина недоброчесних забудовників не зможуть адаптуватись до змін.

"Ринок поступово прийде до того, що основні продажі відбуватимуться вже на завершальних стадіях будівництва або після введення об'єкта в експлуатацію", – констатує співзасновник INSPI.