NYT: Визволені армією України міста зруйновані і безлюдні

У Лимані залишилося приблизно 5 тисяч жителів, хоча до російського вторгнення тут жило 22 тисячі людей

Джерело – New York Times

Впродовж останніх тижнів армія України здобула низку військових перемог. Але ці здобутки мають сумну особливість. Територі, які українські захисники повернули під свій контроль, стали майже безлюдними і в руїнах.

Серед соснових лісів і пагорбів, де зараз ведуться бої на північному сході України, бензовози, танки і вантажівки їдуть брудними дорогами на фронт повз повністю знищені і покинуті міста і села, – пише New York Times. В Лимані, стратегічно важливому транспортному вузлі, який армія України визволила в той же день, коли Росія оголосила про анексію регіону, свище вітер над житловими кварталами, де від багатьох будинків залишилася лише купа цегли.

У Святогірську, куди колись з’їжджалися туристи і прочани, щоб відвідати місцевий православний монастир, готель Roche Royal стоїть повністю порожнім. Майже кожне його вікно вибите, а кімнати і коридори всіяні битим склом і обгортками від російських пайків.

«Ми визволяємо територію, але без людей», – сказав український військовий Віталій Загоруйко.

Озираючись на зруйноване місто, він розповів про небагатьох жителів, які залишилися в Святогірську.

«Росіяни прийшли і кажуть, що ми «братні народи». А я кажу: ми не брати тепер. Брати не вбивають один одного», – сказав український солдат.

New York Times пише, що в ході контрнаступу на сході і півдні армія України швидкими темпами зараз повертає контроль над територією. Сьогодні чиновники сказали, що українські військові прорвали російську лінію оборони в Херсонській області.

Їхній наступ з одного боку радує українців, а з іншого – відкриває вид на страшні зруйновані міста і села, через які війна пройшла двічі: спочатку росіяни їх окупували, а потім українська армія визволила. На Донбасі близько 80% населення переїхали у інші регіони країни західніше після початку вторгнення Росії. Люди або стали внутрішніми переселенцями на заході України, або біженцями в Європі. Коли Україна почала контрнаступ минулого місяця, дехто з тих, хто залишився в регіоні, втекли в Росію. Загоруйко сказав журналістам, що розуміє таких людей, оскільки «у них не було інших варіантів».

Разом з тим, президент Володимир Зеленський під час вечірнього звернення запевнив громадян, що не потрібно тікати в Росію. І коли український контроль повернеться в їхні міста, їм нічого не буде загрожувати. New York Times пише, що деякі українці, які втекли на територію РФ, зізналися, що поїхали, тому що боялися, що їх звинуватять в колабораціонізмі.

Видання нагадує також про те, що російська армія масово страчує цивільних, тим самим ще більше спустошуючи окуповані регіони. Коли армія України зайшла в місто Ізюм минулого місяця, українські солдати знайшли сотні не позначених могил і масових могил у сосновому лісі. Українська влада ще не підрахувала, яку кількість населення втратили визволені райони. Однак, в Лимані залишилося всього 5 тисяч жителів. Хоча, згідно з даними місцевої поліції, до початку вторгнення Росії тут жило 22 тисячі людей.