Субсидія на опалювальний сезон 2022-2023

З метою вирішення найбільш актуальних питань щодо надання субсидій в умовах початку нового опалювального періоду Міністерство соціальної політики ініціювало зміни до Положення про порядок надання житлових субсидій

З метою вирішення найбільш актуальних питань щодо надання субсидій в умовах початку нового опалювального періоду Міністерство соціальної політики ініціювало зміни до Положення про порядок надання житлових субсидій.

На засіданні Уряду 16 вересня 2022 року відповідні ініціативи підтримано.

Відповідним рішенням передбачено передачу функцій призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України, які працюють за екстериторіальним принципом.

Тому з 1 жовтня 2022 виплати субсидій та пільг проводитимуть відділення Пенсійного фонду України, а не соціального захисту, як було раніше. Перехідний період триватиме до першого грудня 2022. З грудня повноваження Пенсійного фонду розширюється – він буде здійснювати прийом, призначення і виплату житлових субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги.

Тим хто отримував житлову субсидію нікуди з цього приводу звертатись не потрібно, субсидію буде розраховано на опалювальний період автоматично

Для громадян порядок призначення субсидії не змінюється, не треба повторно звертатися в органи Пенсійного фонду, тому що у подальшому особові справи будуть передані органами соціального захисту у встановленому порядку.

До 1 грудня прийомом громадян та оформленням документів займаються працівники органів соціального захисту. Також ж є можливість надати документи на призначення житлової субсидії в електронній формі через портал «Дія» чи офіційний вебсайт Мінсоцполітики.

Субсидію вираховують за такою схемою: від установленої суми за житлово-комунальні послуги у межах закріплених норм віднімають суму обов’язкового платежу.

На розмір субсидії впливають доходи й кількість людей, які зареєстровані чи проживають у домогосподарстві.

Якщо ви втратили роботу і перебуваєте на обліку у Центрі зайнятості, отримуєте виплати по безробіттю й активно шукаєте вакансію, вас не позбавлять субсидії.

Однак, якщо ви не працевлаштовані і вже зняті чи не зареєстровані у Центрі зайнятості як безробітний, ви втрачаєте право на призначення субсидії на оплату комунальних послуг.

Отже, загалом механізм призначення субсидії на опалювальний сезон 2022-2023 не зазнав кардинальних змін.

В Україні з травня 2021 року субсидія видається виключно у готівковій формі.

Тобто субсидію перераховують на картку обраного банку.

Ті, у кого немає рахунків, можуть отримувати допомогу через Укрпошту за адресою, яка була вказана під час звернення за субсидією.