єОселя. Що можна купити у Києві, Львові та Одесі за умовами держпрограми

З жовтня в Україні стартувала державна пільгова іпотека єОселя. Скористатись пільговою ставкою можуть військові, правоохоронці, медичні працівники та працівники освіти. Наступного року влада планує розширити цей перелік

З жовтня в Україні стартувала державна пільгова іпотека єОселя. Скористатись пільговою ставкою можуть військові, правоохоронці, медичні працівники та працівники освіти. Наступного року влада планує розширити цей перелік.

З пільговою іпотекою 3% на 20 років та з мінімальним першим внеском 20% людина без дружини/чоловіка та дітей може розраховувати на 1−2 кімнатну квартиру з ремонтом на вторинному ринку в Києві та Одесі, а у Львові лише на 1-кімнатну квартиру. Придбати квартиру більшої площі за цією програмою можливо для сімей, або якщо збільшити розмір першого внеску чи розглянути новобудови без ремонту.

Про це йдеться у результатах дослідження ЛУН.

Яку квартиру можна придбати?

Площа квартири має бути не більше 52,5 м² на одну людину та по +21 м² на кожного члена родини.

Також є обмеження по вартості квадратного метра і максимальній сумі кредиту. Так для людини без сім'ї в Києві вартість квадратного метру має бути не більше 46,7 тис. грн та максимальна сума кредиту до 2,45 млн грн.

Для Львова гранична вартість метру 39,8 тис. грн та сума кредиту 2,09 млн грн.

Для Одеси 38,3 тис. грн та 2,01 млн грн відповідно.

Що можна дозволити собі на ці кошти?

Середня вартість 1-кімнатної квартири з ремонтом в Києві на вторинному ринку становить 55 000$. Проте у ЛУН зазначають, що середня вартість саме куплених у вересні 1к-квартир була менша і становила 42 000$. Середня ціна на двокімнатні в столиці 85 000$, але минулого місяця їх купували у середньому за 69 000$.

У Львові ситуація аналогічна лише з однокімнатними, де середня вартість становила 51 250$, проте вартість проданих квартир була 35 000$. Двокімнатні коштували в середньому 90 000$.

В Одесі в середньому за 1к-квартиру просять 25 250$, але середня ціна проданих — 23 000$. За двокімнатні просять 30 650$, а ціна придбаних — 29 000$.

Отже, за результатами дослідження, на пільгову іпотекою та з мінімальним першим внеском 20% людина без сім'ї може розраховувати на 1−2 кімнатну квартиру з ремонтом на вторинному ринку в Києві та Одесі, у Львові лише на 1-кімнатну квартиру. Отримати квартиру більшої площі за цією програмою можливо, якщо збільшити розмір першого внеску.

Сім'я з декількох людей за цією програмою вже може претендувати навіть на 2−3 кімнатну квартиру при мінімальному першому внеску.

Скільки коштуватиме квартира в новобудові без ремонту?

Програма розповсюджується як на готове житло, так і на відчутно дешевші квартири ще на стадії будівництва.

В Києві при мінімальному першому внеску можна розглядати варіанти вже збудованого житла у Голосіївському, Святошинському та Оболонському районах, майже всьому лівому березі, а також у значній частині передмістя в межах 5−15 км від Кільцевої дороги.

Львів, як і в цілому західні регіони, наразі має попит, тому може запропонувати лише близько 10 варіантів житлових комплексів.

В Одесі варіантів готового житла від забудовників придатного для іпотеки з мінімальним першим внеском значно більше — понад 30 житлових комплексів у майже всіх районах міста.

Наразі заявки можна подати через сайт Дія. Необхідно заповнити форму, вказавши сімейний статус та загальний дохід домогосподарства. А також дані за житло, котре хочете оплатити. Тобто, спочатку обираєте, що плануєте придбати, та лише потім відправляєте заявку.

Всього у програмі беруть участь 5 банків: «Ощадбанк», «ПриватБанк», «Укргазбанк», «Глобус» або «Скай Банк». Згодом планується розширити цей список.