Подалі від центру та з підземним паркінгом: як ринок оренди житла відреагував на обстріли Києва

Перші зміни почали фіксувати вже 11 жовтня – претенденти збільшили інтерес до житла на нижніх поверхах та поряд з підземним паркінгом. Скільки зараз коштують квартири у Києві

Після масованих обстрілів Києва 10 жовтня орендарі житлової нерухомості поділилися на дві групи – ті, хто виїжджав з центру на лівий берег, та ті, хто, навпаки, почав шукати квартири поряд з урядовим кварталом через "надійну систему ППО". При цьому ринок залишився більш стабільним, ніж після 24 лютого, пише The page.

Загалом реакція на масовані обстріли буде більш зрозумілою за один-два тижні. Проте вже зараз ясно, що критерії вибору житла в оренду змінюються.

"На другий день після масованих атак на Київ вже була угода з переїздом з центральної частини міста на лівий берег", – розповіла голова столичного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України Олена Гайдамаха.

При цьому бізнес-клієнти почали цікавитись нерухомістю поблизу урядового кварталу, вважаючи, що там ППО є "міцнішою". Також обирають варіанти з паркінгом у доступності 100 метрів від будинку, а не з підвалами-укриттями.

Найбільший попит припадає на двокімнатні квартири у Києві на нижніх поверхах.

Середні ціни на квартири в столиці зараз підвищилися, проте все одно залишаються на 40-50% нижчими від львівських розцінок. Тому дедалі більше переселенців переїжджають до Києва.

"Принаймні, у Львові зараз неможливо знайти двокімнатну квартиру за 9000-9500 грн на місяць, а у Києві можна, та й у досить гарних місцях", – зазначила експерт.

В середньому вартість оренди зараз є такою:

однокімнатна квартира – від 9000 до 10 000 грн;

двокімнатна – 14–15 тис. грн;

трикімнатна – 15–16 тис. грн.

Водночас рієлтор каже, що у столиці ще здаються "двушки" по 6000 грн.