Ціни на продукти: цибуля продовжує дешевшати

Експерти розповіли, які будуть наслідки

Як і прогнозували аналітики, ціна на цибулю продовжує падати, а пропозиція зростати.

Аналітики EastFruit розповідають, що наприкінці жовтня поточного року суттєво збільшилася пропозиція цибулі середньої та низької якості. Тому, на сьогодні діапазон відпускних цін на цей овоч суттєво розширився, а кардинальних змін зазнали саме нижні його кордони.

Оптовими партіями цибуля реалізується по 14-25 грн/кг, коли ще наприкінці минулого тижня загальний діапазон відпускних цін перебував на рівні 22-26 грн/кг.

В першу чергу фермери намагаються розпродати саме неякісну цибулю, яка почала проростати та швидко псуватися у сховищах. Як уже повідомлялося раніше, цього сезону на момент основного збирання цибулі в полях переважала прохолодна дощова погода. І лише поодиноким господарствам вдалося закласти на зберігання суху продукцію належної якості.

Внаслідок зростання пропозиції некондиційної цибулі на внутрішньому ринку продавці імпортної продукції не переглядали раніше встановлені відпускні ціни на наявні партії якісної цибулі. Так, імпортна цибуля невеликими обсягами продовжувала реалізовуватися за цінами, наближеними до верхніх кордонів встановленого діапазону.

За прогнозами представників торгових компаній, обсяги постачання імпортної цибулі в Україну ще як мінімум місяць будуть досить стриманими. За їхніми словами, протягом листопада, а можливо й більшої частини грудня поточного року, інтерес українських споживачів буде спрямований на доступнішу місцеву продукцію, зважаючи на загальне зниження платоспроможності населення.

Але з січня 2023 року, на ринку вже повністю домінуватиме імпортна продукція, та буде присутній невеликий відсоток місцевої цибулі гарної якості.