Ціни на нерухомість у доларах зростають: як змінився ринок у великих містах після обстрілу

Ціни на квартири в новобудовах вже перевищили довоєнний рівень у багатьох містах, незважаючи на зниження попиту з боку покупців

Масовані обстріли України спричинили скорочення кількості угод на ринку нерухомості. Однак доларові ціни на житло зростають і поступово наближаються до довоєнного рівня, а в багатьох регіонах уже перевищили його, повідомляють аналітики порталу ЛУН.

Враховуючи середній готівковий курс долара у розмірі 40,5 грн/$, ціни квадратного метра на первинному ринку в різних містах у середньому становлять:

  • Київ – $1190 за квадратний метр (-2% від рівня лютого);

  • Львів – $1150 (+20% за час війни);

  • Днепр – $1130 (+12%);

  • Ужгород – $990 (+22%);

  • Одеса – $970 (+4%).

Водночас на вторинному ринку ціни на продані у жовтні однокімнатні квартири у Києві становлять у середньому $56 500. Тоді як у Львові та Одесі у жовтні ціни зросли до $54 000 та $51 000 відповідно.

Загалом аналітики прогнозують збільшення попиту на новобудови із наближенням зими у всіх сегментах ринку. Це пояснюється вищою енергоефективністю, порівняно зі старими будинками. На таку особливість звертатимуть дедалі більше покупців та продавців в умовах енергетичної нестабільності.