Що таке блекаут: у ДТЕК пояснили, коли може йти мова про евакуацію Києва

Блекаути вже були, наприклад у Харкові після обстрілів. Але евакуація населення може статися лише одному випадку

Блекаут у Києві з можливою наступною евакуацією населення це не питання енергетики, а питання опалення. Про це повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону.

За його словами, не можна виключати повного відключення електромережі в Києві в разі нових російських обстрілів. Проте, енергосистема побудована таким чином, що має запобіжники. Источник – ZN.UA.

"Київ і область – якщо будуть нові обстріли, то виключати таке вимкнення автоматики не можна. Таке може трапитися. Але система для цього спеціально побудована і вмонтовані системи захисту. Питання не в тому – вимкнеться система чи ні, а в тому скільки часу потрібно буде для того, щоб включити систему після блекауту", – зазначив він.

"Тобто це питання опалення", – наголосив Сахарук.

За його словами, самі по собі "блекаути" вже траплялися у деяких містах. Наприклад, у Харкові під час обстрілів. В залежності від ситуації відновлення електрики тривали як і годину, так і більше.

"Блекаут – це тоді, коли є критичне перевантаження і критичний незбіг попиту електроенергії на її пропозицію, яка забезпечується шляхом передавання її від об'єктів генерації до точок споживання", – пояснив він.

"Тобто автоматика спрацьовує і вимикає споживачів, від'єднує їх від мережі, щоб вона не перегоріла", – додав Сахарук.

При цьому, якщо спрацює автоматика, то йде пошук джерела, яке дасть можливість заживити місто. Якщо джерело є, це питання однієї години. Однак, якщо не буде цього джерела живлення і його треба буде надавати через відновлення підстанцій чи ліній, це вже не година. І під час морозів це, може призвести до евакуації.

"Якщо не можна повернути світло через брак джерела живлення і на це треба багато годин, а на вулиці холодно, то в такому разі можуть ставитися питання про евакуацію певної частини населення. Особливо якщо температура за вікном буде "мінусова"", – зазначив Сахарук.

Нагадаємо, на початку листопада прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд розробив евакуаційні плани для всіх міст України. Однак, за його словами, цей екстрений крок Кабмін застосовуватиме в останню чергу. Уряд закликає до евакуації жителів лише тих регіонів, які знаходяться у безпосередній близькості до лінії фронту.

5 листопада мер Києва Віталій Кличко заявив, що не виключає сценарію повного блекауту в Києві за відсутності електроенергії, тепла, води і зв’язку та закликає киян підготувати необхідні запаси й продумати можливість тимчасового переїзду за місто.