В Україні вперше з початку осені зростають ціни на картоплю

Причини подорожчання картоплі роз'яснили аналітики

Через військове вторгнення РФ в Україні зростають ціни на продукти. Після тритижневого здешевлення відпускні ціни на картоплю в Україні почали зростати, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Експерти називають головною причиною зростання цін на картоплю збільшення попиту на цю продукцію та загальне скорочення у господарствах запасів картоплі, непридатних для тривалого зберігання.

Фахівці зазначили, що останні кілька тижнів закупівельна активність оптових компаній і роздрібних мереж залишалася досить низькою, внаслідок чого відпускні ціни в даному сегменті знижувалися.

Аналітики повідомили, що станом на 9 листопада ціни на якісну картоплю варіювалися в межах 5-9 грн/кг ($0,14-0,25/кг), що в середньому на 26% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

При цьому більшість великих виробників продовжують стримувати продажі картоплі, що своєю чергою тільки підстьобує зростання цін у даному сегменті. За словами, самих фермерів цього сезону дуже високий відсоток некондиційної продукції, яка не придатна до закладки на тривале зберігання.