Як оплачується робота при вимкненні світла – роз'яснення юристів

Така сама ситуація і з часом, який працівник проводить у бомбосховищі

Кодекс законів про працю України зобов’язує роботодавця оплачувати простій у тому разі, якщо він стався не з вини працівника. Про це повідомляє правовий Телеграм-канал "Адвокат права".

"Українці мають право претендувати на середній заробіток навіть за період, коли вони не могли виконувати робочі завдання. Якщо ж роботодавець не хоче оплачувати простій, він повинен забезпечити співробітника генераторами, акумуляторами або іншими засобами для забезпечення віддаленої роботи без електроенергії", – наголошується в повідомленні.

"Зникнення електроенергії – форс-мажор. Це вимушений простій, який відбувається не з вини працівника. А з огляду на те, що в ситуації воєнного стану для співробітника є загроза його життю, можна вважати, що оплата має відбуватися виходячи із середнього заробітку", – зазначають юристи.

Така сама ситуація і з часом, який працівник проводить у бомбосховищі під час повітряної тривоги. Вини працівника тут немає. Фактично це простій, який стався не з вини працівника і підлягає оплаті відповідно до закону.

Фактично у роботодавця є вихід:

  • або оплачувати період, коли співробітник вимушено не може виконувати свої функції;

  • або забезпечити його альтернативним джерелом енергії. Це можуть бути акумулятори, ноутбуки з батареєю, які можуть працювати без підключення до мережі тривалий час, генератор тощо.

Забезпечення працівника, у тому числі й видатковими коштами, лежить на роботодавцеві. Це має бути прописано у трудовому договорі, а якщо цього немає у договорі, значить, відповідає роботодавець.

Фактично за законом через відсутність електроенергії роботодавець повинен нести всі пов’язані з цим збитки, платити зарплату за час простою або забезпечувати співробітника додатковою технікою.

"Однак насправді тут також варто враховувати й той факт, що далеко не у всіх роботодавців сьогодні є ресурси для забезпечення всіх своїх співробітників", – наголошують юристи.