НАТО та ЄС найближчим часом виступлять з офіційним закликом до РФ вивести війська з України — Politico

Текст спільної декларації зіштовхнувся з місяцями дипломатичних затримок

Очікується, що після місяців затримок ЄС і НАТО найближчим часом офіційно оприлюднять спільний заклик до Росії припинити війну і вивести війська з України, а також пообіцяють повну підтримку Києву. Про це повідомляє POLITICO.

За словами дипломатів, декларація, з проектом якої частково ознайомилося видання POLITICO, готувалася більше року, але затримувалася через напруженість у відносинах між Туреччиною і Кіпром. Тепер остаточна версія заяви наближається до завершення, і два дипломати сказали, що вона буде представлена найближчим часом, можливо, в понеділок або вівторок (19-20 грудня), або на початку 2023 року, якщо на заваді стане графік роботи наприкінці року.

Хоча текст здебільшого нічим не примітний, надання йому офіційного статусу стало б значним дипломатичним досягненням, зважаючи на місяці, які пішли на його підготовку. Спочатку очікувалося, що документ буде підписаний на саміті НАТО в Мадриді в червні минулого року.

Навіть зараз, коли документ майже готовий до оприлюднення, дехто залишається скептично налаштованим, кажучи, що повірить у нього лише тоді, коли побачить публічне оголошення.

Розчарування через затримки з документом зростає.

У вересні, після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн написала у Твіттері, що «настав час узгодити нову спільну декларацію, щоб просунути партнерство вперед». А на початку місяця Європарламент поскаржився, що «попри ефективну співпрацю на місцях», «зволікання особливо помітне щодо довгоочікуваної спільної декларації».

Текст декларації узгоджувався в основному між офісом президента Євроради Шарля Мішеля, Єврокомісією і НАТО.

У майже остаточному варіанті декларації ЄС і НАТО закликають Росію «негайно припинити війну і вивести свої війська з України», а також підтверджують «непохитну і постійну підтримку незалежності України».

Союзники також погодилися повністю підтримувати невід'ємне право України на самооборону і вибір власної долі. У заяві зазначається, що «жорстока війна Росії загострила продовольчу та енергетичну кризу, що торкається мільярдів людей по всьому світу».

Документ містить ще один розділ, присвячений Китаю. Однак, за словами одного з дипломатів, Німеччина закликала тримати тему Китаю окремо від заяви щодо РФ.

«Ми живемо в епоху зростання стратегічної конкуренції. Зростаюча наполегливість і політика Китаю створюють виклики, які ми повинні вирішити», – йдеться в документі в розділі, присвяченому Китаю.