Російський наступ на Бахмут безперспективний, можливе захоплення міста стало б пірровою перемогою для РФ — Reuters

Російський наступ на Бахмут завдав стільки смертей та руйнувань, що можливе захоплення українського міста стане пірровою перемогою для окупантів і не допоможе військам РФ зробити прорив на Донбасі, вважають військові експерти

Російський наступ на Бахмут завдав стільки смертей та руйнувань, що можливе захоплення українського міста стане пірровою перемогою для окупантів і не допоможе військам РФ зробити прорив на Донбасі, вважають військові експерти.

Про це йдеться в матеріалі Reuters Жорстока битва Росії за Бахмут може привести в кращому разі до піррової перемоги.

Отримання контролю над Бахмутом раніше могло б дати Росії трамплін для наступу на два великі міста, Краматорськ і Слов’янськ, і позбавило б Україну корисного перетину автомобільних і залізничних доріг, йдеться в матеріалі. Однак ЗСУ мали достатньо часу, щоб побудувати поблизу оборонні рубежі для відступу.

«Якби Бахмут був захоплений, коли вони почали наступ у серпні, це було б значною подією. Але вся річ в імпульсі», — сказав польський військовий аналітик Конрад Музика.

Музика додав, що стратегічна цінність Бахмута зменшилася через те, що Україна зміцнила околиці. На його думку, Росії буде важко перетворити захоплення міста, якщо це станеться, на подальший прорив.

Експерт з російських збройних сил з аналітичного центру CNA, що базується в США, Майкл Кофман переконаний, що Москва, схоже, віддана битві через вже витрачені ресурси, а не через «розумну стратегію».

«Боротьба за Бахмут не безглузда, а стратегічно недоцільна (для Росії — ред) через слабкий наступальний потенціал та відсутність перспективи прориву навіть у разі взяття міста», — сказав Кофман.

За словами Музики, боротьба за Бахмут перетворилася на битву на виснаження.

«Українці просто вимотують росіян, і це досить ефективно з огляду на ситуацію в живій силі та техніці. Вони збільшують ціну для росіян», — сказав він.

Для України, на думку експертів, утримання Бахмута частково пов’язане із продовженням підтримки західних країн та постачання зброї ЗСУ. Зазначається, що навіть незначна поразка може створити враження тупикової ситуації, через яку західні країни імовірно можуть зменшити підтримку Києва.

«На даному етапі Україна є жертвою власного недавнього успіху і страждає від підвищених очікувань стійкого імпульсу», — сказав Кофман.

Бахмут залишається однією з найгарячіших точок на фронті. Кремлівський режим вже понад півроку намагається взяти місто. ЗС РФ кидають на це величезні сили, не зважаючи на втрати, проте домогтися вирішального успіху їм досі не вдалося.