«Він явно не знає, що робити». Путін ізолювався від своїх еліт через провали в Україні — WP

«Він явно не знає, що робити». Путін ізолювався від своїх еліт через провали в Україні — WP

Кремлівський диктатор Володимир Путін підійшов до 23-ї річниці свого правління у максимальній зовнішній та внутрішній ізоляції за всі ці роки на тлі провалів в Україні, йдеться у публікації The Washington Post

Кремлівський диктатор Володимир Путін підійшов до 23-ї річниці свого правління у максимальній зовнішній та внутрішній ізоляції за всі ці роки на тлі провалів в Україні, йдеться у публікації The Washington Post, – передає NV.

У своїй статті видання пише, що понад 300 днів жорстокої війни проти України зруйнували десятиліття економічних відносин Росії із Заходом, які старанно культивуються, перетворили РФ на країну-ізгоя, у той час як спроби Кремля замінити ці зв’язки більш тісною співпрацею з Індією і Китаєм, схоже, зазнають невдачі.

Путін завжди покладався на тісне внутрішнє коло старих друзів та довірених осіб і, здавалося, ніколи нікому повністю не довіряв. Але тепер між Путіним та більшою частиною еліти країни виникає нова прірва.

За словами одного з чиновників, Путін «відчуває втрату своїх друзів».

Серед російської еліти зростають питання щодо тактики Путіна у 2023 році після серії принизливих військових відступів цієї осені.

Науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний світ Тетяна Станова розповіла, що у російських елітах виникає розкол між тими, хто хоче, щоб Путін зупинив військовий наступ, і тими, хто вважає, що він має продовжувати ескалацію.

Представники російської еліти, опитані The Washington Post, заявили, що не можуть передбачити, що може статися наступного року, і зазначили, що сумніваються, що Путін знає, як він може діяти.

«Серед його оточення величезне розчарування. Він явно не знає, що робити», — сказав один російський мільярдер, який підтримує контакти з високопосадовцями.

Російський чиновник сказав, що єдиний план Путіна, мабуть, полягає у «постійних спробах змусити Захід та Україну розпочати [мирні] переговори» за допомогою авіаударів щодо критичної інфраструктури України та інших загроз. Але, за його словами, Путін готовий говорити «тільки на своїх умовах».

Співрозмовники видання вказали на відстрочку щорічного звернення Путіна до нації та скасування його щорічної пресконференції.

«У зверненні має бути план. Але плану нема. Думаю, вони просто не знають, що сказати. Звісно, він в ізоляції. Він все одно не любить спілкуватися з людьми. У нього дуже вузьке коло, а тепер воно стало ще вужчим», — сказало джерело.

Як зазначає видання, Путін знову спробував звинуватити США та НАТО у затягуванні війни, що здавалося майже мовчазним визнанням того, що він втратив контроль над процесом.

«Як він може нам говорити, що все йде за планом, коли йде вже 10-й місяць війни, а нам сказали, що це займе всього кілька днів?», — запитує чиновник.

Тетяна Станова зазначила, що у своїх нещодавніх виступах Путін виглядав змученим. І навіть якщо він має секретний план дій, більшість російської еліти втрачає у нього віру.

«Це постать, яка в очах еліти здається нездатною давати відповіді на питання. Еліта не знає, у що вірити, і боїться думати про завтрашній день», — наголосила вона.