Ситуація стабілізується. Як змінилися ціни на оренду квартир в Україні за 2022 рік

Попит на оренду по регіонах був тісно пов’язаний із воєнними успіхами української армії

Після турбулентних перших двох кварталів 2022-го року, з липня ринок довгострокової оренди квартир почав поступово стабілізуватися. Саме в ІІІ кварталі року ми спостерігали пік пропозицій на OLX Нерухомість — упродовж липня-вересня власники помешкань розмістили 318 511 оголошень.

Традиційно найбільший вибір житла впродовж усього року залишався у столиці, хоча пропозиція то зростала, то провалювалася — залежно від ситуації на фронті. Натомість у Львові асортимент квартир зростав поступово. До прикладу, якщо впродовж перших трьох місяців 2022 року можна було вибирати з 8 550 оголошень, то вже впродовж ІІ кварталу асортимент збільшився більш ніж удвічі — до 19 232 помешкань. А в липні-вересні вибір зріс ще на 17% та склав 22 587 пропозицій для оренди.

Попит на оренду по регіонах був також тісно пов’язаний із воєнними успіхами української армії. Так, у І кварталі року українці найбільше цікавилися помешканнями у Львові — майже 281 тисяча відгуків. А от впродовж квітня-червня різко зріс інтерес до оренди квартир у Дніпрі, коли до області стали активніше переїжджати українці з прифронтових регіонів, зокрема, із Запорізької області. Кількість відгуків в цей період склала понад 326 тисяч. Уже з липня відновився попит на оренду у Києві. Цьому сприяли деокупація частини області та поступове відновлення регіону. Інтерес зріс майже вдвічі відповідно до ІІ кварталу та склав понад 430 тисяч відгуків на оголошення. А от у ІV кварталі, коли відбулося звільнення Харківщини, почав відновлюватися ринок оренди і в Харкові.

Щодо цін, то зараз ми спостерігаємо їх повернення до довоєнного рівня. До прикладу, оренда однокімнатки в столиці впродовж жовтня-грудня склала близько 9 850 гривень, а на початку року медіанна вартість становила трохи більше ніж 10 тисяч гривень. Водночас під кінець року середні ціни зросли в тих регіонах, де найактивніше відбувалася внутрішня міграція.

Міста з найвигіднішими цінами на 1-кімнатні квартири (медіанна ціна у IV кварталі 2022 року):

  • Чернігів — 3 700 грн;

  • Житомир — 4 700 грн;

  • Черкаси — 5 500 грн.

Міста з найвигіднішими цінами на 2-кімнатні квартири (медіанна ціна у IV кварталі 2022 року):

  • Житомир — 6 400 грн;

  • Одеса — 7 375 грн;

  • Луцьк, Рівне — по 7 500 грн.

Міста з найвигіднішими цінами на 3-кімнатні квартири (медіанна ціна у IV кварталі 2022 року):

  • Житомир — 6 700 грн;

  • Луцьк, Рівне, Одеса — близько 9 000 грн;

  • Черкаси, Тернопіль, Кропивницький, Хмельницький — 10 000−11 000 грн.