Росія накопичує авіацію на кордоні з Україною – FT

Журналісти, посилаючись на західних чиновників, пишуть, що саме зосередження ворожої авіації прискорило надання Україні засобів ППО

Розвідка західних країн вважає, що Росія накопичує авіацію на кордоні з Україною, що може свідчити про те, що Москва має намір задіяти у військових діях більше літаків та гелікоптерів для підтримки загальмованого наземного наступу. Про це пише Financial Times.

Західні чиновники на умовах анонімності розповіли журналістам, що саме "страх перед повітряною війною, що насувається в Україні" спонукав партнерів швидко передати їй засоби протиповітряної оборони та артилерійські боєприпаси. У матеріалі йдеться, що це стало відповіддю на зміну підходу Кремля, оскільки війна "входить у нову фазу".

Так, 14 лютого глава Пентагону Ллойд Остін підкреслив загрозу з боку значних решти військово-повітряних сил РФ.

"Він дуже чітко сказав, що ми маємо короткий проміжок часу, щоб допомогти українцям підготуватися до наступу, і що у них є досить специфічні потреби", – сказав Остін.

Чиновники, з якими поспілкувалися журналісти FT, кажуть, що російські війська, що "застрягли" на східному напрямку, сильно виснажені і потребують підтримки авіації.

"Якщо українці хочуть вижити їм необхідно мати якнайбільше засобів протиповітряної оборони та якомога більше боєприпасів", – сказав неназваний співрозмовник видання.