Мобілізація в Україні. У ЗСУ роз'яснили, кого призивають, і що буде за неявку за повісткою

Військовозобов'язані, що проігнорували повістки, можуть бути оштрафовані або притягнуті до кримінальної відповідальності

Військовозобов'язані, що проігнорували повістки, можуть бути оштрафовані або притягнуті до кримінальної відповідальності. Громадян, що не служили, одразу на передову не відправляють – підготовка триває щонайменше місяць. Про це Радіо Свобода розповів начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

"Якщо повістка була вручена з метою уточнення військово-облікових даних, то [за неявку] передбачено штраф згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення", – сказав Горбач.

Якщо ж військовозобов'язаний вже уточнив свої дані, пройшов медогляд, за результатами якого виявився придатним до військової служби, отримав повістку про прибуття на військову службу і не з'явився, то за це передбачається кримінальна відповідальність (ст. 336 Кримінального кодексу про ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. – Ред.).

Горбач наголосив, що мобілізація в Україні йде за планом і відбувається постійно з 24 лютого 2022 року, без будь-яких хвиль. Резерв військовослужбовців, які проходять строкову та інші види служби, ще не вичерпано, і ці військовослужбовці досі призиваються за мобілізацією, але одночасно призиваються і громадяни, які не служили.

Горбач наголосив, що у другому випадку громадяни призиваються лише до навчальних військових частин, і підготовка для українців, які не служили, триває щонайменше один місяць. Якщо йдеться про складніші спеціальності, то цей термін може бути більшим.

Він зазначив, що добровольці в Україні досі є, проте їх уже набагато менше, оскільки більшість охочих вступили до лав Сил оборони в перші місяці повномасштабної війни.