Пенсія в Україні: як самостійно збільшити розмір виплати

Для цього існує декілька способів

Джерело – ZN.UAПопри війну, українці продовжують отримувати пенсійні виплати, а 1 березня відбулася індексація пенсій. На розмір пенсії впливають різні фактори, зокрема страховий стаж та розмір зарплати, яку отримувала людина. Видання «На пенсії» розповіло, як можна збільшити розмір пенсійної виплати.

Чи можна збільшити розмір пенсії самостійно

Для збільшення розміру пенсії існує декілька способів:

  • Виключення «невигідних» періодів роботи (коли людина отримувала низьку офіційну зарплату).

  • Якщо людина працює та отримує мінімальну зарплату, можна доплатити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – додатково до того, що вже заплатив до бюджету країни роботодавець.

В Україні розмір мінімальної зарплати складає 6700 гривень, при цьому роботодавець оплачує за робітника податок у сумі 1474 гривні. Але якщо людина є можливість ще додатково самому платити такий самий розмір ЄСВ, тоді при призначенні пенсії вважатиметься, що вона заробила не 6700 грн, а вдвічі більше – 13400 грн.

Якщо людина все життя отримувала скромну зарплату, тоді навіть за наявності достатнього страхового стажу їй не варто сподіватися на «диво», що майбутня пенсія буде високою.

Слід зазначити, що при визначенні розміру пенсії зарплата людини обліковується у формулі розрахунку пенсії у вигляді коефіцієнта. Співробітники Пенсійного фонду України для його визначення беруть зарплату людини за кожен місяць і ділять її на середню зарплату в Україні (станом на місяць розрахунку). Чим вище виходить коефіцієнт, тим вищий розмір пенсії можна отримати.