Вирішили притиснути Вагнера. Між Пригожиним і кремлівською елітою наростає напруга на тлі боїв за Бахмут — WSJ

Російська ПВК Вагнер стала помітною силою у війні Росії проти України

PHOTO: YASUYOSHI CHIBA/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

Російська ПВК Вагнер стала помітною силою у війні Росії проти України. Та на тлі того, як вагнерівці загрузли у боях за Бахмут, засновник угрупування Євген Пригожин стикається з вирішальним моментом, пише Wall Streer Journal.

Як пише видання, якби вагнерівцям вдалося взяти Бахмут — це стало б першою значною перемогою росіян від минулого літа. Пригожин зміг би показати свою ефективність на тлі регулярних російських військ, чиї спроби взяти інші міста на сході України провалилися.

Цього тижня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Бахмут є важливим оборонним рубежем для українських військ на Донбасі, додавши, що захоплення міста дозволить силам РФ продовжувати просування.

Та якщо ж Пригожин зазнає невдачі після семи місяців боїв за місто, які, за оцінками Заходу, обійшлися ПВК Вагнера у десятки тисяч бійців, це може поставити під сумнів ефективність його бойовиків і підживити його ворогів у політичній і військовій еліті Росії.

Від «кухаря Путіна» до впливової у РФ людини

У 2014 році російський диктатор Володимир Путін дав Пригожину — своєму спеціалісту з кейтерингу, якого він знав із 90-х років у Санкт-Петербурзі – схвалення на створення приватної військової компанії на тлі того, як, імітуючи «повстання сепаратистів», Росія почала окупацію українського Донбасу.

Як пише WSJ, бійці ПВК Вагнера виконували накази російської військової розвідки, керуючи «повстанцями», яких підтримує Росія.

Напруженість між Пригожиним і кремлівською елітою з роками наростала на тлі того, як зростала важливість групи Вагнера.

У Сирії, де Росія воює на стороні диктатора Башара Асада, координація між вагнерівцями та Міноборони спочатку була безпроблемною. Та у 2018 році 200 вагнерівців були вбиті військами США та їхніми сирійськими союзниками, коли російські військові не забезпечили їх повітряним прикриттям.

Крім того, екскомандир Вагнера в Сирії Марат Габідуллін розповідає, що «вся війна в Сирії велася зусиллями найманців, а російські військові взяли на себе чужі бойові заслуги».

Коли ж Вагнери розширили свою діяльність на Африку, вони почали все більше працювати незалежно від Міноборони РФ, зокрема укладаючи власні контракти з місцевими лідерами щодо захисту і дозволу на видобуток корисних копалин.

Так Пригожин перетворився на «сильну людину, яка здатна протистояти тим, хто входить до складу фактичного російського уряду, фактичного російського Міноборони та фактичного істеблішменту безпеки» і це зміцнило його становище, сказав WSJ один американський чиновник.

Торік, коли Росія готувалася до повномасштабного вторгнення в Україну, Путін схвалив повернення Вагнера в Україну.

Зірка Пригожина зійшла, коли бойовики Вагнера почали відігравати все більшу роль у війні проти України на тлі невдач російської армії. Для нього це була можливість розбудувати ПВК. Пригожину дозволили вербувати засуджених у російських колоніях, а уряд почав надавати вагнерівцям зброю. Це дало йому 50-тисячне військо і нову потужну базу з важким озброєнням.

Настав час притиснути Вагнера

Та кілька тижнів тому Пригожин без пояснення причин заявив, що припиняє вербувати в’язнів у ПВК, перекривши можливість компенсувати величезні втрати Вагнера під Бахмутом. За словами співрозмовника WSJ, насправді це Кремль заборонив Пригожину вербувати ув’язнених, оскільки Міноборони втрутилося, щоб отримати свіжу робочу силу у в’язницях.

Пригожин також публічно скаржився на те, що Міноборони РФ обмежило йому постачання зброї та боєприпасів, а нещодавно він повідомив, що йому відключили лінії спецзв’язку з урядом.

За словами людей, наближених до Кремля, ці зміни відбулася, оскільки кремлівські високопосадовці тиснули на Володимира Путіна, щоб він приборкав Пригожина, який гостро і публічно критикував міністра оборони Сергія Шойгу, начальника Генштабу Валерія Герасимова та інших російських топвійськових за невдачі в Україні.

«Вони вирішили, що Пригожин становить надто велику загрозу, і було вирішено, що настав час притиснути Вагнера», — сказав колишній агент російської розвідки, пов’язаний із Кремлем.

Критика схвилювала російські еліти так само, як і відео публічної страти ексбійця Вагнера, якого вбили кувалдою.

«Люди здебільшого ігнорували його, коли це були Сирія та Африка, але в Україні це почало всіх обурювати — і особливо після страти кувалдою. Люди в системі вважають, що держава повинна мати монополію на покарання», — розповів WSJ співрозмовник, наближений до Кремля.

Пригожин на тлі цього втратив союзників у Міноборони, таких як заступник начальника Генштабу РФ генерал-полковник Олексій Кім, який часто літав з Вагнером зокрема у Лівію, розповів ексофіцер російських ВПС Гліб Ірісов.

Також з січня в російських державних ЗМІ стали рідше згадувати Пригожина та Вагнера. Як кажуть співрозмовники видання — цьому передував відповідний наказ Кремля.

Крім того, Пригожин заявляв, що його не запросили на промову Путіна з нагоди першої річниці повномасштабного вторгнення.

Пригожин все ще потрібен Росії

Утім, як пише WSJ з посиланням на джерела, попри спротив з боку значної частини кремлівського істеблішменту, Пригожина підтримує Юрій Ковальчук, близький друг і радник Путіна.

Співробітник європейської розвідки, коментуючи роль Пригожина, каже, що «Росія програє війну, тож він їй все ще потрібен».