Загальна мобілізація: кому не можуть вручити повістку на вулиці

Зараз в країні триває посилена мобілізація

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні оголошена загальна мобілізація, під час якої чоловіки призовного віку отримують повістки.

Юрист Ілля Шипко пояснив, кому не можуть вручити повістку на вулиці.

Він підкреслив, що перед врученням повістки працівники військкомату повинні з’ясувати особу. Наприклад, якщо чоловіку більше 60 років, він не є військовозобов’язаним та вручати йому повістку на вулиці немає потреби. Якщо особу не встановлено, то зрозуміло, що повістка не може бути виписана, бо немає даних. А виписати повістку без встановлення даних особи не можна. При отриманні повістки громадянин зобов’язаний розписатися про отримання з зазначенням дати отримання.

Також він нагадав, що повістка повинна бути обов’язково заповнена і містити необхідні реквізити, підписана військовим комісаром та з печаткою.

Юрист також підкреслив, що законодавство не містить заборони вручення повісток на вулиці. Не кожна особа у військовій формі є представником військкомату та має право на вручення повістки. При врученні повістки працівник центру комплектування повинен представитися та за потреби пред’явити відповідне посвідчення. Його дані можна записати.

ZN.UA