«Необхідно поповнювати резерви». Гуменюк прокоментувала мобілізацію в Україні

Начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк зявила, що через втрати на війні Україна має поповнювати свій мобілізаційний ресурс

Начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк зявила, що через втрати на війні Україна має поповнювати свій мобілізаційний ресурс.

За її словами, мобілізація зараз — це не новий етап, а продовження дій, розпочатих після 24 лютого 2022 року.

«Те, що здається комусь як якісь новації, це скоріше за все підігріто додатковою увагою до цього процесу. На жаль, не в абсолюті був використаний той потенціал людей, коли вони на початку повномасштабного вторгнення, спрямовані своєю внутрішньою мотивацією, всі відгукнулися на потребу війська і військо не мало можливості опанувати одразу всіх, призвати, поставити на посади, розподілити», — сказала вона на брифінгу в Ukraine Media Center Odesa у вівторок, 18 квітня.

Гуменюк заявила, що паралельно відбуваються процеси із удосконалення законодавства, а наразі військовозобов'язаним можуть видавати повістки надворі та в інших містах.

«Саме тому зараз проводиться робота з оповіщення. Так, вона не завжди влаштовує всіх у розумінні відповідності правовій державі. Прошу всіх з розумінням поставитися, що робота відбувається в умовах війни, коли нам необхідно поповнювати резерви катастрофічно. Ми маємо їх обов’язково поповнити», — сказала вона.

За її словами, дірок у законодавстві є багато і над цим працюють.

«Ми не можемо почекати, відкласти, ми не можемо переглянути законодавство в якомусь лайт-режимі», — сказала вона.

В Україні з 24 лютого 2022 року триває загальна мобілізація, призвати в армію можуть усіх військовозобов'язаних чоловіків, резервістів і призовників, які можуть нести службу за станом здоров’я. Востаннє військовий стан і загальну мобілізацію в Україні продовжили до 20 травня 2023 року.