Продовження воєнного стану. Скільки триватиме мобілізація та чи буде посилення призову з травня 2023

В Україні воєнний стан і загальна мобілізація продовжені до 20 травня 2023 року, але за необхідності будуть продовжені ще на 90 днів. Скільки ще триватиме мобілізація та чи буде нова хвиля мобілізації після 20 травня

В Україні воєнний стан і загальна мобілізація продовжені до 20 травня 2023 року, але за необхідності будуть продовжені ще на 90 днів. Скільки ще триватиме мобілізація та чи буде нова хвиля мобілізації після 20 травня.

В Україні законами № 8419 та № 8420 воєнний стан та мобілізацію продовжили до 20 травня 2023 року. Народний депутат від партії Голос Ярослав Железняк повідомив, що в перших числах травня Верховна Рада планує продовжити воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні.

Загальна мобілізація та воєнний стан проголошені президентом України наказом від 24 лютого 2022 року, після цього вони продовжуватися на максимально можливий за законом термін ― кожного разу на 3 місяці. Поки Росія не вивела війська з тимчасово окупованих територій України та продовжує наносити артилерійські та авіа удари, вбивати українців та вивозити дітей, немає підстав аідміняти воєнний стан та загальну мобілізацію. Воєнний стан та загальна мобілізація в Україні можуть бути продовжені на 90 днів ― до середини серпня 2023 року.

Чи буде нова хвиля мобілізації і посилення призову

В Україні немає ніяких хвиль мобілізації, вона відбувається за мобілізаційними планами з 24 лютого 2022 року. В Мінобороні в черговий раз попередили, що вже оголошена загальна мобілізація, і вона йде за планами.

Як повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, цілі мобілізації, які затвердили ще в лютому 2022 року, досі не досягнуто.

Проте Резніков підкреслив, що наразі немає ніякої необхідності посилювати мобілізацію в Україні, наприклад для відновлення втрат чи поповнення нових підрозділів. Генштаб «у спокійному темпі» справляється з компенсацією втрат, яких зазнає Україна, і не відчуває браку в захисниках країни.

«Ми його [план] ще до кінця навіть не виконали. У нас немає потреби оголошувати нову мобілізацію», — сказав він.