Тарифи на світло, воду і газ: що зміниться з 1 червня

Дія мораторію не розповсюджується на усі тарифи

У липні минулого року Верховна Рада прийняла законопроект №7427, що передбачає встановлення мораторію на підвищення тарифів на тепло для населення. Але це не стосується інших тарифів, які можуть зрости.

В Україні з 1 червня планують підняти ціни на низку послуг ЖКГ, пише «РБК-Україна».

Яким буде тариф на світло з 1 червня в Україні

Минулого місяця уряд продовжив дію пільгових тарифів на електроенергію до 1 червня 2023. Ціни зафіксували на довоєнному рівні:

  • 1,44 грн/кВт-год (при споживанні до 250 кВт на місяць);

  • 1,68 грн/кВт-год при споживанні понад 250 кВт.

Однак у НКРЕКП неодноразово заявляли про необхідність переглянути ціну на світло. Як пояснюють у регуляторі, підвищення тарифу для населення є вимушеним кроком, щоб відновити енергосистему після ракетних атак. Нова ціна може становити до 2,88 грн/кВт-год.

НКРЕКП вже підвищило ціни на розподіл електроенергії для 22 обленерго України з 1 червня на 25-50%, а 1 липня планується наступний етап. Це може стати підставою для перегляду тарифів для населення.

Яким буде тариф на воду з 1 червня

Щодо цін на воду, в НКРЕКП також готують рішення про підвищення тарифів. Це питання винесене на засідання Нацкомісії 31 травня 2023.

Проект постанови про нові ціни на воду для водоканалів України був опублікований ще у грудні 2022 року, але тоді його відправили на доопрацювання. Згідно з документом, вартість на послуги централізованого водопостачання та водовідведення може зрости в середньому на 30%.

Яким буде тариф на газ з 1 червня

На період війни в Україні запроваджено мораторій цін на газ для населення. Тому тариф із 1 червня залишиться незмінним.

Крім того, компанія "Нафтогаз" продовжила дію свого річного тарифу до 1 травня 2024 року – 7,96 грн/куб.м. У решти постачальників послуги вартість 1 кубометра – від 7,7 до 9,99 грн.

Крім цін на газопостачання та розподіл газу тарифний мораторій діє на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання – до закінчення воєнного стану та ще 6 місяців після.