В Славянске внедрены важные энергосберегающие мероприятия

В Славянске внедрены важные энергосберегающие мероприятия

Подробности

Впроваджені заходи з модернізації енергоефективності закладів медичного обслуговування та мережі зовнішнього вуличного освітлення у місті Слов’янськ сприяли кардинальним покращенням та комфорту пацієнтів цих закладів під час пандемії.

Будівлі амбулаторій № 1, 2 та 4 були збудовані понад 30 років тому, а їх погана теплоізоляція призводила до дуже низької температури в приміщеннях та неефективного нагрівання під час опалювального сезону. Саме тому необхідно було проводити терміновий ремонт.

Співпраця Нефко з міською радою м. Слов’янськ розпочалась у 2016 році. Населення цього міста складає близько 100 000 мешканців, 40 000 з яких – внутрішньо переміщені особи. Впровадження заходів у Слов’янську здійснювалося за рахунок грантових коштів наданих Фондом «Північної ініціативи гуманітарної підтримки та енергоефективності для України (NIU)» та Фондом «Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P)», що в загальному складають 715 000 євро. Загальна сума інвестицій у проєкт складає приблизно 1 мільйон євро.

«Завдяки модернізованим корпусам лікарні, включаючи нову вентиляцію та повітрообмін, утеплені фасади та нові вікна, ми відчуваємо комфортну температуру в приміщеннях. Це означає, що тепер ми можемо лікувати пацієнтів та людей, яким діагностовано Covid-19, а також проводити вакцинацію в оновлених та комфортабельних закладах, що дозволяє нам враховувати важливі заходи безпеки», – сказав Сергій Агапов, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Слов’янська.

На додаток до відновлення амбулаторій, також було здійснено модернізацію мережі міського освітлення у районах, що постраждали під час військових дій. Станом на зараз у місті замінено майже 660 світильників на енергоефективне світлодіодне (LED) освітлення, що призвело до суттєво вищого рівня безпеки руху.

«Цей проєкт є одним з найбільших, що реалізується за допомогою грантового фінансування NIU. Наші спільні та орієнтовані на результат зусилля разом з представниками міста, консультантами та підрядниками сприяли успішному завершенню проєкту, який забезпечить економію енергії та комфортні умови для пацієнтів, а також для персоналу лікарні», – прокоментувала Ірина Федоренко, Інвестиційна радниця Представництва Нефко в Україні.

Модернізація призвела до значного скорочення споживання енергії та економії витрат для міста Слов’янськ. Впроваджені заходи призведуть до приблизно 600 Гкал щорічної економії тепла для відремонтованих будівель та приблизно до 400 МВт/год щорічної економії споживання електроенергії для модернізованої мережі вуличного освітлення. Ці вдосконалення призведуть до заощадження міською адміністрацією близько 55 700 євро щороку. Проєкт також підтримав розвиток самоврядування міста та суттєво покращив соціальну інфраструктуру, піднявши при цьому рівень надання комунальних послуг у сфері охорони здоров'я, а також загального комфорту та безпеки мешканців.

Про Північну ініціативу гуманітарної підтримки та енергоефективності для України (NIU)

Міністри закордонних справ країн Північної Європи у 2014 році, за ініціативи Норвегії, вирішили розпочати грантову програму для негайних інвестицій, необхідних у східній Україні. Спочатку акцент робився на повністю грантових проєктах у п’яти регіонах, найближчих до зони конфлікту. З тих пір грантова програма забезпечила фінансування 41 проєкту термінової реконструкції громадських будівель та систем вуличного освітлення у 29 містах, в яких 28 проєктів вже було реалізовано.