Підприємство виготовляє півтори тисячі найменувань глушників

Чому підприємству важко знайти робітників на 31 тисячу гривень

Чи можуть хороші зарплати відлякувати потенційних робітників? Зокрема, у регіоні, який не може похвалитися пристойними заробітками – на Хмельниччині. Чому так відбувається? Про це журналіст Карачуна дізнавався під час відвідин запорізького підприємства «Босал мануфактурінг Україна», яке торік переїхало  до міста Кам’янець-Подільський

Коротка довідка: корпорація BOSAL – один з провідних виробників і постачальників автомобільних вихлопних систем на конвеєр і вторинний ринок автозапчастин. Входить до п’ятірки світових виробників автомобільних вихлопних систем. Зареєстрована в Голандії, штаб-квартира знаходиться у місті Люммен (Бельгія).

За словами директора ТОВ «Босал мануфактурінг Україна»  Костянтина Папашева, релокація підприємства із Запоріжжя до Кам’янець-Подільського проходила складно.

По-перше, треба було знайти відповідні виробничі приміщення солідної площі. По-друге, переконати трудовий колектив у необхідності переїзду на нове місце роботи і проживання, а затим і допомогти з розселенням, наймом житла тощо. По-третє, перевезти виробниче обладнання, устаткування.

Усі ці завдання керівництво підприємства виконало, причому у стислі строки.

Уже в квітні 2022 року було знайдено підходяще приміщення у місті Кам’янець-Подільський: півтори тисячі квадратних метрів дозволяли повністю розмістити виробниче обладнання. Затим упродовж двох місяців перевозили його із Запоріжжя до Кам’янець-Подільського. Щоб зрозуміти масштаби переїзду, Костянтин Папашев наводить такі факти: знадобилося 110 двадцятитонних автомобілів та 12 залізничних вагонів, аби повністю перевезти важке виробниче обладнання.

Щоправда, значну частину транспортних витрат взяла на себе держава (урядова програма релокації бізнесу).

А от на переїзд погодилася лише третина трудового колективу – 50 людей. Решту вакантних місць довелося заповнювати уже на Хмельниччині. Приймали на роботу як місцевих жителів, так і вимушених переселенців з різних регіонів України.

За словами директора підприємства, втрати більшої кількості трудового колективу – найбільш болючі, адже у Кам’янці-Подільському не тільки доводилося формувати новий штат заводу, а й навчати професії щойно прийнятих на роботу працівників.

Та як би там не було, на початку літа-2022 з конвеєра ТОВ «Босал мануфактурінг Україна» вийшли перші подільські глушаки (вихлопні системи для легкових автомобілів європейських брендів).

На сьогодні, процес виробництва відновлено вже більш як на вісімдесят відсотків від обсягів, які були до повномасштабного вторгнення росіян в Україну. Нині підприємство виготовляє півтори тисячі найменувань глушників.  Річний оборот підприємства – 10-12 мільйонів євро.

ТОВ «Босал мануфактурінг Україна» - підприємство-експортер: більше 90 % продукції поставляєся до країн Європейського Союзу для продажу на тамтешніх ринках.

На підприємствах з іноземними інвестиціями завжди були хороші зарплати. Пристойні вони і на ТОВ «Босал мануфактурінг Україна». Судіть самі:

2021 рік – середня з\п 19 тис.грн.;

липень 2022 року – 23 тис.грн.;

липень 2023 року – 31 тис. грн..

Запитую у Костянтина Папашева:

- Який прибуток повинно мати підприємство у хороший рік?

- Розмір прибутку у нас невеликий. Тому що, як підприємство, яке належить до автомобільної промисловості, у нас невелика рентабельність. Наш європейський власник дозволяє п’ять відсотків від моїх обсягів продажу. Тобто якщо обсяги продажів складуть п’ятсот мільйонів гривень, мій теоретичний прибуток має бути десь двадцять п’ять мільйонів гривень. На жаль, минулого року цього не вдалося досягти. Навпаки – торік ми мали збитки. Цього року намагаємося повернутися хоча б до межі не збитковості. А далі – прагнемо стати нормальним бізнесом, як це і має бути.  

- На скільки зарплата директора ТОВ «Босал мануфактурінг Україна»  відрізняється від середньої зарплати по підприємству?

- У чотири рази. Цілком по-європейські.

- Чому ж при хороших заробітках є проблеми з заповненням вакансій деяких робітничих (чоловічих) професій?

- Працевлаштування на нашому підприємстві – тільки «по-білому», тобто офіційно. Коли приходять до нас люди влаштовуватися на роботу, їх усе задовольняє. Особливо – рівень платні. Але вони не хочуть офіційного працевлаштування, бо про всіх прийнятих на наше підприємство робітників ми маємо одразу ж повідомляти військкомат…