Вид з моста у Святогірську на Сіверський Донець

Святогірськ приймає відпочиваючих. Попри війну і 23 кілометри до лінії фронту…

Перші спекотні дні літа надихнули любителів відпочинку на природі на поїздку до колись курортного міста Святогірськ. Серед відпочивальників був і журналіст Карачуна 

Святогірськ демонструє завидний оптимізм: попри війну, курортне місто приймає на відпочинок усіх, у кого є бажання та можливість.

Хоча сьогодні Святогірськ - курорт з обмеженими можливостями. Приблизно такий, як людина з інвалідністю: основні функції виконує, але з оглядкою на реалії.

Щодо реалій, то вони відомі: до лінії фронту від Святогірська – усього 23 кілометри, готельно-ресторанний бізнес у колишньому місті-курорті після місяців окупації та визвольних боїв літа-осені 2022 року зруйнований майже повністю.

Отож, здавалося б, який може бути відпочинок у напівзруйнованому місті?

Але то так тільки здається!

В'їзд на новий міст у Святогірську, як і раніше, перекритий бетонними блоками
В'їзд на новий міст у Святогірську, як і раніше, перекритий бетонними блоками Фото: Карачун

На щастя, війна і лиха доля (ворожі снаряди) лише «скраєчку» зачепили один з найбільш популярних у Святогірську закладів відпочинку (його назву не оприлюднюємо з питань безпеки). Сьогодні цей заклад працює і приймає відпочивальників. На парковці – чимало автомобілів. На території закладу гуляють відпочиваючі. Можна поплавати у басейні, посидіти у кафе (і плавають, і сидять).

Звісно, вартість обіду потребує більших, ніж до війни, грошей. Напевне, цінову політику на харчування та проживання господарі закладу вибудовують з урахуванням певних ризиків прифронтового міста. До прикладу, порція шурпи коштує 160 гривень, курячий бульйон – 110, порція вареників з картоплею – 120 гривень, кава – 50 гривень.

Набережна у Святогірську має досить доглянутий вигляд - газони пострижені
Набережна у Святогірську має досить доглянутий вигляд - газони пострижені Фото: Карачун

До великої війни деякі любителі Святогірська приїжджали туди бувало і на тиждень-два. Сьогодні термін тамтешнього відпочинку суттєво скоротився: тепер здебільшого туристи обмежуються кількома днями.

Одна з улюблених прогулянкових зон серед туристів у Святогірську - центральна набережна
Одна з улюблених прогулянкових зон серед туристів у Святогірську - центральна набережна Фото: Карачун

А з іншого боку: що там робити два тижні? З розваг – здебільшого поїсти та погуляти по знаменитій Святогірській набережній. Причому, гуляти доведеться на тверезу голову, адже на Донеччині продовжує діяти так званий сухий закон. Звісно, його можна легко обійти (і обходять усі, хто має потребу в алкоголі), але довоєнних масштабів п’янок-гулянок, шашликів на березі все-таки тепер немає.

Пішохідна зона на новому мосту через Сіверський Донець у Святогірську
Пішохідна зона на новому мосту через Сіверський Донець у Святогірську Фото: Карачун

Працює у Святогірську магазин мережі «Аврора». Є павільйони, де можна придбати продукти, хліб, солодощі. Також працює невеличкий місцевий ринок. Щоправда, покупців на ньому не густо.

А от популярний міні-маркет «Еліт» не відновив роботу, адже його приміщення зазнало значних ушкоджень.

Новозбудований міст через Сіверський Донець досі перекритий бетонними блоками: проїзд для транспорту закритий. Зате пішоходи з задоволенням прогулюються по ньому, і за довоєнною звичкою фотографують з моста казкові краєвиди Святогір’я.

Вид на Сіверський Донець у Святогірську. Фото з нового мосту
Вид на Сіверський Донець у Святогірську. Фото з нового мосту Фото: Карачун

Журналіст Карачуна цими днями проїжджав також і повз знамениті пляжі Голубих озер. Незважаючи на спекотний день, в озері купалися лише кілька людей. Але пляжі поросли бур’янами і мають непривабливий вигляд. Купатися в них не було жодного бажання.

Війна…

Голубі озера. Праворуч внизу знаходився відомий пляж Кокос
Голубі озера. Праворуч внизу знаходився відомий пляж Кокос Фото: Карачун