Світле пиво: історія виникнення та найпопулярніші сорти

Світле пиво: історія виникнення та найпопулярніші сорти

Пиво варили ще у Стародавньому Єгипті й вже тоді розрізняли його за кольором. Але різниці у технології виробництва не було, відрізнялася лише сировина

Світле пиво — це слабоалкогольний напій з багатою історією та цікавою рецептурою. Його цінують за вишуканий та гармонійний смак, різноманіття сортів та приємну консистенцію. У світі є багато шанувальників світлого пива, які виділяють саме його серед усіх інших різновидів цього напою. Якщо ви хочете купити якісне світле пиво з доставкою додому, просто перейдіть за посиланням https://turbo.ua/category/svitle-pyvo і скористайтеся послугами онлайн-супермаркету Турбо. Це унікальна платформа з сотнями товарних позицій, бонусною системою TurboCoin, власними дарксторами у Києві та доставкою від 15 хвилин. Оформити замовлення можна онлайн через сайт або мобільний додаток Turbo. Всі товари доставляються швидко у спеціальних термосумках, тому ви можете бути на 100% впевненими в їхній свіжості. Доставка замовлень на суму від 400 грн — безкоштовна.

Як та коли з’явилося світле пиво?

Пиво варили ще у Стародавньому Єгипті й вже тоді розрізняли його за кольором. Але різниці у технології виробництва не було, відрізнялася лише сировина. У виробництві використовувалося верхове бродіння, через що пиво виходило неочищеним та каламутним.

Все змінилося у 1342 році, коли було відкрито технологію низового бродіння. Цим відкриттям ми завдячуємо чеським пивоварам. Перше прозоре пиво, яке мало золотистий відтінок, було зварене у місті Плзень. Інновація полягала в особливому температурному режимі — бродіння сусла відбувалося за значно нижчої температури (6-8°С).

Таке пиво мало насичені золоті відтінки, було прозорим і не містило осаду. Пізніше воно поширилося по всьому світу.

Сьогодні виробництвом світлого пива займаються багато торгових марок, тому його любителі легко можуть знайти свій найулюбленіший сорт.

Популярні сорти світлого пива

Світле пиво — це симбіоз перевірених часом рецептур та сучасних технологій, які створюють унікальний напій з чудовими смаковими якостями, оригінальним посмаком та ароматом. Таке пиво є найпопулярнішим серед пивоманів або людей, які просто п’ють його час від часу. Серед популярних сортів світлого пива можна виділити:

  • Лагер. Пінний напій низового бродіння, основою якого є ячмінний солод. Таке пиво має широку палітру кольорів, від світло-жовтого до світло-коричневого. Для лагеру характерна гіркота та в’язкість. Солод і хміль майже не відчуваються, тому це пиво чудово втамовує спрагу і добре підходить до солоних закусок. Лагер вважається еталоном світлого пива.

  • Ель. Фаворит британців. Ель має хмелевий аромат середньої інтенсивності, в якому переважають фруктові, земляні, квіткові ноти. Колірна гамма світлого елю представлена у діапазоні від янтарно-золотистого до блідо-мідного. Напій має прозору консистенцію та стійку піну жовтого кольору.

  • Кельш. Напій верхового бродіння з гірким смаком та хмелевим посмаком. Заведено подавати охолодженим за температури 7-10°C, коли аромат кельша розкривається якнайкраще. Рекомендується пити пиво зі спеціальних склянок об’ємом 200-400 мл.

  • Бок (bock). Солодкувате пиво низового бродіння міцністю 6-8%. Його колір варіюється від світло-бурштинового до темно-коричневого з білою стійкою піною. Для нього характерна приглушена гіркота і карамельний смак.

Світле пиво подають до столу охолодженим до +7°С. До нього ідеально смакують сирні делікатеси, м’ясні нарізки, чипси та риба.