Медична допомога ветеранам у Дніпрі: можливість є, але про неї не знають

Медична допомога ветеранам у Дніпрі: можливість є, але про неї не знають

У Дніпрі військові можуть отримати безкоштовні медичні послуги, зокрема зубопротезування, але через слабку поінформованість багато з них не користуються цими можливостями

Українській воїни мають змогу у Дніпрі скористатися певними послугами, щоб поправити здоров’я

Соціальних захист і медичне обслуговування українських захисників, їхня реабілітація і повернення до нормального життя сьогодні одна з найактуальніших проблем. Новини Дніпра свідчать, що на загальному, обласному і міському рівні існує велика кількість спеціалізованих програм, згідно з якими військові можуть скористатися безплатними послугами. Але коли справа доходить до реальної реалізації, то з’ясовується, що ветерани просто не знають, куди звертатися.

Як розповіла відомому в Дніпрі виданню «Відомо» заступниця директора Східного міжрегіонального департаменту Нацслужби здоров’я України, Наталія Шуліка, на сьогоднішній день у Дніпрі є 5 закладів для ветеранів, де вони можуть безкоштовно отримати послуги зубопротезування. Пацієнт має право набрати необхідну кількість протезів (акрилових чи нейлонових, знімних чи ні) на загальну суму послуг, яка не повинна перевищувати 14984 гривні. В держбюджеті на 2024 рік передбачено 750 млн грн для надання цих послуг. 

Проте складається дивна ситуація, коли отримати медичні послуги можливість отримати є, але через певні стереотипи військові ними не користуються. Про це сказав директор клініки медичного університету Дніпра Валерій Борсуков. Військовим в університеті допомогають вже понад 20 років, але по безкоштовному пакету послуг до них ще не звертались. За його словами, існує стереотип, що стоматологічні процедури здійснюють лише у спеціально відведених для цього клініках. Але насправді це далеко не так.

За словами Барсукова, у клініці державного вишу навіть закуповується спеціальне обладнання для обслуговування військових. І створені всі умови для надання якісної допомоги. Тож питання сьогодні полягає скоріше не у відсутності можливостей лікувати захисників, а в слабкій поінформованості останніх щодо можливостей лікуватися. Тим більше, що існує принцип екстериторіальності, коли військовий навіть з іншої області може отримати лікування у Дніпрі.

На сьогоднішній день у Дніпрі та області також діють реабілітаційні центри для військових, які створені при міських та районних лікарнях і фінансуються за кошти обласного бюджету, там теж можна отримати спеціалізовану допомогу. І сотні захисників вже скористувалися цією можливістю, або лікуються зараз.