Курс долара злетів на чверть. Коли чекати підвищення цін

21 липня Нацбанк скоригував офіційний курс гривні до долара США

БУ зафіксував офіційний курс долара, але вдався до його підвищення — долар подорожчав відносно гривні на чверть. Через девальвацію українці відчуватимуть здорожчання імпортних товарів у споживчому кошику. Джерело – НВ.

Нагадаємо, 21 липня Нацбанк скоригував офіційний курс гривні до долара США на 25% до 36,5686 грн/$.

За словами заступниці директора Центру економічної стратегії Марії Репко, таке рішення болюче, і воно вдарить по кишенях українців, але не приймати його було неможливо.

«Водночас це сприятиме зниженню імпорту, або, принаймні, він не буде зростати такими шаленими темпами», — додає Марія Репко.

Що буде з цінами

За словами голови НБУ Кирила Шевченка, наприкінці 2022 року темпи зростання споживчих цін перевищать 30% у річному вимірі. Основними чинниками й надалі залишатимуться наслідки війни та високі світові ціни, насамперед на енергоносії.

«У таких умовах Національний банк проводитиме жорстку монетарну політику. Вона дасть змогу утримати інфляційні очікування, збільшити інтерес до гривневих активів та знизити тиск на міжнародні резерви. Ці заходи підтримають фінансову стабільність і частково послаблять інфляційний тиск», — Кирило Шевченко.

Співзасновник Асоціації ритейлерів України Андрій Жук зазначив, що у нас дійсно багато імпорту на полицях супермаркетів.

«Навіть серед складових у товарах українського виробництва. Тому ми залежимо від курсу. Проте мережі стримають зростання цін, щоб це не стало стресом для покупця», — запевнив Андрій Жук.

Експерт додає, що зараз мережі, постачальники чи імпортери, або дистриб’ютори частково візьмуть на себе ці валютні ризики. Тим часом ціни будуть змінюватись поступово, в залежності від курсу. До того ж активну заміну цінників стримує і конкуренція.

«У нас в Україні 150 продовольчих мереж. Ринок досить конкурентний. АТБ (найбільший фуд-ритейлер країни. — Ред.) займає частку до 20%», — пояснює Андрій Жук.

Ланцюжок постачання в продуктових мережах може складати від тижня до 2 місяців з моменту виробництва до споживання, серед інших товарів (побутова, електроніка) — може сягати 6−12 місяців. Це ще більше розтягує в часі зростання споживчих цін через вплив курсу.

Скористатись ситуацією можуть постачальники, які мають певний запас міцності.

«Вони намагатимуться утримувати стару ціну, у кого є така можливість, щоб збільшити частку ринку, залучити якомога більше нових покупців», — говорить Андрій Жук.

Фахівець вважає, що сектор послуг останнім відреагує підвищенням цін.

Що буде з імпортним пальним

За словами директора консалтингової компанії А-95 Сергія Куюна, прогнозованого раніше зниження цін на заправках тепер чекати не варто. Загалом, ціни мають всі шанси втриматися на поточному рівні вже без підвищення.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук припускає, що пальне зумовить зростання загальної на 0,6−0,8 відсоткових пунктів.

Прогноз НБУ

Базовий прогноз Нацбанку на 2023 рік містить низку припущень:

відновлення логістики;

зниження ризиків для бізнесу;

поступове зростання врожаїв.

Такий розвиток подій сприятиме поліпшенню інфляційних очікувань та послабленню інфляційного тиску через часткове здолання негативних наслідків війни, які стримують відновлення пропозиції.

Додатково зниженню інфляції сприятимуть поступове вщухання світової інфляції, а також жорстка монетарна політика НБУ.

Водночас збереження високих цін на енергоносії надалі стримуватиме зниження інфляції в Україні та вимагатиме перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги.

Очікування НБУ щодо інфляції

З урахуванням базового прогнозу та наслідків війни, Національний банк очікує, що у 2023 році інфляція сповільниться до 20,7%, а у 2024 році — до 9,4%.

Повернення інфляції до цілі в 5% передбачається у 2025 році.