Путін намагався уникнути явного зв'язку між трьома ключовими месенджами у своєму зверненні – ISW

Слова очільника Кремля збігаються з політичною риторикою, яка вже не один місяць лунає від офіційних осіб Росії. Тому не слід вважати виступ президента РФ ескалацією

Під час звернення до російських громадян, президент Російської Федерації зробив декілька важливих заяв, які водночас пов'язані між собою та незалежні одна від одної. Часткова мобілізація, референдуми щодо анексії тимчасово окупованих областей України та ядерна війна вразі нападу на територію Росії – є окремими темами, які Владімір Путін старанно відокремив, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

«Путін не заявляв категорично, що російська ядерна зброя буде застосована на території України, і не прив'язував часткову мобілізацію до запланованої анексії. У своєму виступі він торкнувся часткової мобілізації, референдумів про анексію окупованих Росією територій України та можливість ядерної війни, але як окремих тем, а не як єдиного цілого. Той факт, що він озвучив усі три тези в одному виступі, явно означають що він мав це на увазі, але щосили намагався уникнути явного зв'язку», – йдеться у щоденному зведенні ISW.

Погрози щодо застосування ядерної зброї перш за все стосувалися імовірних, на його думку, атак зі застосуванням збої масового знищення західними країнами та загрозі територіальної цілісності держави. Проте коментар президента РФ може бути сприйнятий неоднозначно. Слова про «захист усіма наявними засобами територіальної цілісності країни, для захисту Росії та народу» можна тлумачити і як застерігання від подальших військових дій на тимчасово окупованих територіях України, так і звичайним застереженням, яке неодноразово звучала від офіційних осіб Кремля. Тому, малоймовірно, що Москва натисне на «червону кнопку» вразі продовження контрнаступальних дій України.

Оголошена часткова мобілізація також, за словами Владіміра Путіна, не пов'язана з анексією українських територій. Головним аргументом для впровадження відповідних заходів є збільшення протяжності фронту та необхідність захищати державні кордони. Крім того, президент РФ, як і Міністр оборони Шойгу, вкотре повторили хибний наратив про те, що Росія воює не з Україною, а з НАТО і Заходом. Ці заяви не є чимось новим, тому не можуть свідчити про ескалацію їхньої риторики.

Тому, аналітики Інституту вивчення війни вважають, що всі тези озвучені очільником Кремля не є новими та лише повторюють раніше обрану політичну лінію.