Як зберегти їжу безпечною, коли відключають світло — прості поради Держспоживслужби

Що слід знати домогосподарствам і бізнесу

Внаслідок терористичних російських ракетних обстрілів зазнають значних пошкоджень енергосистеми України. У результаті оселі українців і точки реалізації продовольства залишаються довгий час без електроенергії. Як убезпечити людей від харчових отруєнь під час зберігання харчових продуктів в таких критичних умовах енергопостачання?

На це питання ZN.UA дала відповідь заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко.

Поради, що допоможуть зберегти вашу їжу безпечною для вживання

  • «Завчасно підготуйтеся до надзвичайної ситуації, заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника (відкривати дверці). За можливості, придбайте сухий або блоковий лід;

  • якщо електроенергію вже відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, так продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці;

  • ви можете безпечно повторно заморозити або просто приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче».

Проте безпека це не тільки підтримання належної температури в холодильнику. Тому ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність, а якщо маєте сумніви – не споживайте її. Під час встановлення шкідливості харчового продукту для здоров’я враховуйте:

  • «інформацію про харчовий продукт, яка зазначена у маркуванні, особливо термін реалізації продукту та умови зберігання;

  • основні ознаки харчових продуктів тваринного походження, які повторно розморожувались, а саме — пошкодження м’язових волокон, нерівномірне забарвлення тьмяний колір, неприємний, невластивий даному харчовому продукту запах, непружна консистенція;

У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно врахувати зовнішній вигляд, колір, запах харчових продуктів».

Крім того, Держпродспоживслужба рекомендує піддавати термічній обробці сирі харчові продукти (риба, м'ясо, тощо). Ще краще подбати про харчові продукти, «які не потребують особливих вимог до умов зберігання, такі як печиво, батончики та сипучі продукти, або довготривалого зберігання – консервовані вироби, готові продукти швидкого приготування. Можливо також придбати продукти на середньостроковий період споживання, які упаковані у герметичне пакування, умови споживання яких вказані на маркуванні».

Звичайно, при зберіганні харчових продуктів необхідно враховувати й технічні можливості побутових приладів (холодильників, морозильних камер тощо), оскільки від цього теж залежать строк зберігання харчових продуктів.

Як альтернативу холодильників, на сьогодні можна використовувати стан навколишнього середовища (зниження температури), а також, за наявності, балкони, погреби тощо.

Щодо рекомендацій бізнесу, то наразі ніхто не відміняв Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». За відсутності електроенергії навіть у мирний час оператори харчового ринку мають використовувати електрогенератори.

Втім для зберігання харчових продуктів з дотриманням температурних режимів можна скористатися й простішими способами – зокрема, для зберігання швидкопсувних харчових продуктів використовувати холодові елементи із замороженою водою, які кладуться у холодильне обладнання; перевозити швидкопсувні харчові продукти у склади-холодильники або у ближні населені пункти, де є постачання електроенергії, що може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання. Врешті-решт, не забороняється харчові продукти тваринного походження, зокрема туші, напівтуші, субпродукти пересипати сіллю.