Військове командування РФ усвідомлює малу користь та занадто високу ціну ядерного удару по Україні — ISW

Це призведе до пом'якшення ядерної риторики офіційних осіб РФ

Постійні розмови російських політиків про застосування ядерної зброї в Україні є лише способом вплинути на рішучість західних союзників Києва. Військове командування РФ усвідомлює, що ядерний удар не дасть йому жодної стратегічної переваги на полі бою, але з матеріальної та репутаційної точок зору матиме вкрай важкі наслідки. Це вплине на подальшу деескалацію ядерної риторики Кремля, вважають експерти Інституту дослідження війни (ISW).

На думку аналітиків, пом’якшення риторики російської влади вказує на те, що старше російське військове командування та оточення Путіна у Кремлі, ймовірно, усвідомлюють величезні витрати задля невеликої операційної вигоди, яку Росія отримала б у разі використання ядерної зброї проти України чи НАТО.

Ситуацію ускладнила незаконна анексія Путіним чотирьох українських областей наприкінці вересня. На думку частини російських військових та чиновників це занадто ускладнило існуючу російську військову доктрину. Оскільки вона чітко допускає використання ядерної зброї у відповідь на «агресію проти Російської Федерації із застосуванням звичайної зброї, коли саме існування держави знаходиться під загрозою», теоретично Кремль міг би здійснити щодо України радикальний крок, оголосивши бойові дії на анексованих територіях «нападом на РФ». Але ні Путін, ні його найближче оточення публічно не оголосили, що зараз буде вважатися таким нападом.

В ISW вважають, що високопоставлені російські військові чиновники збентежені наказом Путіна щодо анексії територій України, більша частина яких взагалі не контролюється армією РФ. Експерти наголошують, що розпорядження кремлівського диктатора, ймовірно, було поляризаційним питанням, яке викликало розкол у Москві, створивши фракції, одна з яких виступає за війну, а інша за переговори.